Зміни до чинного законодавства про податок на додану вартість підготували та внесли на розгляд Верховної Ради України народні обранці — члени депутатської групи «Демократичні ініціативи Народовладдя» Степан Гавриш, Богдан Губський, Вадим Гуров, Володимир Демьохін, Олександр Задорожній та Сергій Осика. Автори проекту законодавчої поправки наполягають звільнити від сплати ПДВ послуги театрів, філармоній, музеїв, художніх галерей чи виставок, будинків культури, історико-культурних та архітектурних заповідників, ботанічних садів і зоопарків.
На думку співавтора законопроекту Богдана Губського, такі податкові пільги значною мірою оздоровили б фінансовий стан більшості закладів культури — зокрема, за рахунок збільшення потоку відвідувачів. Як наголосив народний депутат, нині вкрай потрібні додаткові гроші на ремонт приміщень, реставрацію та збереження музейних фондів і пам’яток архітектури. Адже чимало з них — справжні художні перлини, які зробили б честь будь-якій визнаній туристичній країні світу — нині перебувають у жалюгідному стані. Крім того, кошти, що дотепер розчиняються як податкові надходження у держбюджеті, з прийняттям поправки можна було б спрямувати на підвищення зарплати працівникам закладів культури і мистецтва, яка нині принизливо мізерна.
За словами Богдана Губського, нова податкова пільга обернеться для бюджету незначними втратами, зате неоціненні культурні надбання українського народу отримають реальну комплексну підтримку і життєвий імпульс розвитку. А це дасть змогу вже найближчим часом покрити частину цих втрат за рахунок інших фінансових джерел, від збільшення туризму.
Прес-служба депутатської групи.