У Брюсселі відбувся черговий раунд консультацій з узгодження тексту Плану дій Україна—Європейський союз. Гарних новин жодних: сторони не дійшли згоди щодо остаточного варіанта, тож завершення роботи відкладається на невизначений термін. Принаймні текст стовідсотково не буде готовий до наступного саміту Україна—ЄС, що пройде 8 липня в Гаазі. Але найбільша проблема, схоже, в іншому. Зривається весь планований раніше графік процедур затвердження й ратифікації документа, а відтак і набуття ним чинності.
Учора і українська, і європейська сторони відмовлялися від будь-яких детальних коментарів. «Це серйозний документ, за яким Україна співпрацюватиме з ЄС протягом кількох років, тому не було такої мети — раптом узяти та й узгодити його саме на цьому етапі, — заявила «ГУ» прес-секретар Представництва України при ЄС Тетяна Ковалевська. — Є домовленість продовжувати переговори, але стосовно дати — гадаю, це узгоджуватимуть за дипломатичними каналами. Це залежить від того, як швидко сторони опрацюють ті пропозиції, що були обговорені протягом минулого раунду».
Приблизно так само — діалог триватиме, дати невизначені — коментують минулі переговори й представники Європейської комісії. Проте раніше, в неофіційних розмовах, вони малювали досить невтішну гіпотетичну картину: якщо документ не буде узгоджено, як планувалося раніше (тобто саме під час минулого раунду), то під загрозою опиниться вся розписана наперед наступна процедура. А вона мала бути така: в середині липня узгоджений текст належало схвалити Європейській комісії, після чого передати країнам-членам для подальшого остаточного схвалення Радою міністрів ЄС. Зрив графіка, зрештою, унеможливить набуття Планом чинності цього року. За інформацією «ГУ», все це було доведено до відома керівництва українського МЗС. Але жодного ефекту на нього, як видно, не справило.
На перший погляд здається, що між Києвом та Брюсселем сталося просте непорозуміння. Проте справа набагато складніша, і, найпевніше, робота над Планом дій не просто загальмувалась, а зайшла в глухий кут. Але як могло статися, що в березні було практично досягнуто компромісу й майже узгоджено текст Плану дій, а в червні стало зрозумілим: «кіна не буде»?
Хоч як банально, але схоже, що в основі ситуації передвиборний аспект. У квітні, згадаймо, Європейська комісія оголосила перерву в переговорах з Плану дій, мотивуючи це бажаннями країн-членів узгодити їх позиції щодо змісту цього документа (це стосувалося не лише України, а й решти сімох держав, з якими велися такі переговори). У результаті, за словами компетентного джерела, текст документа Брюссель дещо підкоригував, зокрема підсилив його політичну складову. Що, у свою чергу, з огляду на майбутні вибори не дуже й задовольняє офіційний Київ: відповідні зобов’язання в запропонованій Брюсселем редакції виписано там досить чітко, тож багатьом у Києві це ні до чого. Тому, можна припустити, українська сторона підвищила у відповідь рівень власних вимог до ЄС (наприклад, що стосується укладення після виконання Плану дій якоїсь «поглиблювальної» угоди, можливо, і з заміром на асоціацію) із чітко прогнозованою неприйнятністю цих пропозицій для Євросоюзу.
Це, нагадаємо, припущення — базовані, проте, на отриманій «ГУ» із компетентних джерел інформації. У будь-якому разі з великою долею ймовірності можна стверджувати: за ситуації, що склалася, можливість набуття Планом дій чинності до президентських виборів  мінімальна. А саміт Україна—ЄС «збідніє» на один серйозний пункт. Сторони і далі житимуть за Угодою про партнерство й співробітництво, десятиріччя підписання якої відзначалося днями.