визначаються товщиною батьківського гаманця

Якщо кілька років тому словосполучення «випускний бал» мало умовний романтичний характер, то тепер воно стовідсотково відповідає своєму змісту. Останній вечір у гурті однокласників перетворюється на справжнє дефіле, де демонструють розкішне вбрання, дорогі аксесуари, запаморочливі зачіски та макіяжі.

У багатьох родинах шлях до балу виявляється таким важким і тернистим, що інколи навіть затьмарює турботи випускних іспитів. Стиль скромної і замріяної випускниці давно відійшов у небуття. 
Як розповіла дизайнер і власниця салону одягу Наталя Тарашевська, визначити якийсь напрям чи бодай тонкі натяки на загальні тенденції просто неможливо. Нинішнього сезону їй, приміром, довелося шити сукню, в якій випускниця матиме вигляд напівоголений: прозорі матеріали, золоті сітки, яскраві стрази — багато блиску і мінімум тканини.
Шити випускне вбрання у салоні — привілеї заможних родин. Хоча там і можна вибрати тканину вартістю від п’ятнадцяти гривень за метр, проте ті, хто віддає себе в руки дизайнера, зупиняються на дорожчих — від 50 до 80, а інколи ця планка може сягати і 300 гривень за метр. Вартість самого пошиття теж має широкі межі. Щось невибагливе скроють і пошиють за півтори сотні. Пошиття найдорожчої сукні у салоні цього року коштувало 180 умовних одиниць. Вона має вразити всіх не тільки складною конструкцією, а й дорогою ручною вишивкою з бісеру.
Власниця одного із дорогих бутіків розповіла, що випускних суконь продають небагато. Хоча покупцеві пропонують каталог із кількома десятками моделей. Як запевняють у магазині, їх шиють з якісних англійських тканин і тільки в трьох екземплярах, які потрапляють у різні країни. Коштуватиме такий ексклюзив приблизно тисячу гривень. З одного боку, стримує ціна, з другого — сукню потрібно спочатку замовити, а потім приміряти. Розкіш, яку одразу не можна потримати в руках, відлякує.
Ті, хто не наважився на похід до кравчині, обходять зазвичай усі магазини, а також базарні ятки. Перше враження широкого вибору швидко згасає. Про фірмовий одяг тут не йдеться, тому і тканини дешевші, і шви помітніші, і моделі переважно з минулого й позаминулого сезонів. Якщо на все це делікатно заплющити очі, то можна вибрати традиційну сукню з корсетом приблизно за 300—500 гривень. Можливі варіації кольору і тканин не справляють особливо оригінального враження. Проте переважна більшість випускниць одягнуться саме тут.
— Ми із задоволенням купили б щось у спеціалізованому магазині, де одразу б запропонували не тільки одяг, а й усі аксесуари до нього, — розповіла мама однієї випускниці. — Та в місті просто немає такого.
Незалежно від ціни, переважна більшість їх власниць переконані, що це вбрання, як і весільне, лише одного дня. Виходячи з цих міркувань, дехто розв’язує проблему в салонах прокату. За 50—100 гривень можна знайти бальну сукню, та враз виникає кілька «але». Насамперед — цього року всі випускні вечори проходять в один день, тому треба встигнути підібрати щось оригінальне. До того ж більшість такого одягу має стандартний розмір і вимагає зросту під метр сімдесят. Крихіткам-дюймовочкам чи симпатичним пампушкам тут немає чого робити.
Та з вибором сукні клопоти випускного балу не закінчуються. Бо підібрати до неї взуття — ще важче. Модні новинки сезону із заокругленими носками, широкими каблуками та великими пряжками — явище поодиноке і з такими захмарними цінами, що ризикнути одягнути їх на випускний вечір наважаться одиниці. А довгі гострі носки вже начебто й не актуальні. Тому й надається перевага класичним туфлям на «шпильках». Ціна їх від двохсот до восьмисот гривень нерідко викликає, м’яко кажучи, подив. Здебільшого якість куплених туфель чи босоніжок набагато нижча від їх вартості. Але без цієї статті витрат не обійтися.
Як, до речі, без ще однієї. Стильні манікюр, зачіска і макіяж стали невід’ємною частиною випускного балу. Не дотриматись цього елементу — звести нанівець усі старання під час вибору вбрання. Тому цей обов’язковий штрих ставить останню фінансову й естетичну крапку.
Напевно, найголовнішою особливістю і перевагою моди випускного балу є її цілковита демократичність. Усе залежить не тільки від смаків, а й від фінансових можливостей родини. Тому в одному вальсі кружлятимуть і попелюшки у скромних стогривневих костюмах, і світські левиці, що нагадуватимуть поп-зірок, і принцеси у королівських шатах. А найсимпатичнішою буде та, котра відчує справжню насолоду від своєї молодості і свіжості.
Хмельницький.