Футбол. Євро-2004. Фінальний турнір. Перший етап.
Футбольна «каравела» вирушила у тритижневе плавання, сподіватимемося, захопливе і приємне для нас. Принаймні вже на старті ми отримали величезну порцію інтригуючих подій і несподіванок.
12 червня. Група А. Португалія—Греція. 1:2. Порту. «Драгау». 48 761 глядач. Арбітр — П’єрлуїджі Колліна (Італія). Голи: Карагуніс, 6, Басінас, 51, з пенальті — Роналду, 90+3.
Немає слів, греки створили першу сенсацію і здобули впевнену перемогу. Та, погодьтеся, португальці самі винні в цьому, бо надто вже швидко пропустили м’яча. І до кінця першого тайму було важко зрозуміти, які взагалі їхні наміри. Діяли червоно-зелені прямолінійно й невиразно. Лише на останніх хвилинах немов прокинулися після тривалого сну. Та було вже пізно.
А от греки грали легко, розкуто і впевнено. Віддаючи належне переможцям, особливо варто сказати про їхнього наставника — німця Отто Рехагеля. Що то за один, ми, українці, відчули на собі під час відбіркового турніру. А в Німеччині багато хто вважає, що гер Отто найкращий тренер не тільки в фатерлянді, а й у світі. Отож подивимося далі на цього досвідченого стратега і щасливчика — Рехагеля.
— Це найбільша перемога в історії грецького футболу, — сказав він після зустрічі. — Стратегія і тактика, обрані нами на цей матч, виявилися найоптимальнішими і вдалими. Я сподіваюся, що у неділю мешканці Греції установлять на своїх домівках прапори. А ми трохи відпочинемо і знову будемо працювати, бо невдовзі на нас очікує черговий поєдинок.
Тренер збірної Португалії бразилець Луїс Феліпе Сколарі заявив, що він розчарований і спустошений. Після поразки від греків для його команди зустріч зі збірною Іспанії стане «матчем життя і смерті». А перед цим португальцям треба зіграти ще з Росією.
Іспанія—Росія. 1:0. Фару і Луле. «Альгаре». 28 182 глядачі. Арбітр — Урс Майєр (Швейцарія). Гол: Валерон, 60. На 88-й хвилині з поля вилучено росіянина Шаронова (два попередження).
Лише в дебюті хвацький загін іспанських «королівських гусарів» потужно атакував. Однак поступово гра вирівнялася, і вже росіяни організували кілька симпатичних комбінацій. Особливе захоплення викликав дриблінг Дмитра Аленичева. Переможець Ліги чемпіонів-2004 так закрутив іспанських захисників, що в них голова обертом пішла. Та ще й пробив сильно. І лише воротар Ікер Касільяс врятував становище. Одне слово, підопічні Георгія Ярцева діяли цілком гідно.
Після перерви тренер піренейців Іньякі Саєс зробив головну заміну, випустивши Хуана Карлоса Валерона замість Рубена Барахи. І свіженький гравець фактично першим дотиком до м’яча вгатив його у ворота суперника. Те влучення виявилося вирішальним.
13 червня. Група В. Швейцарія—Хорватія. 0:0. Лейрія. «Магалайш Пессоа». 24 090 глядачів. Арбітр — Лусіліу Кардосо Кортес Батішта (Португалія). На 50-й хвилині з поля вилучено швейцарця Фогеля (два попередження).
Гострий і динамічний матч приблизно рівних суперників, в якому ніхто не хотів поступатися.
Франція—Англія. 2:1. Лісабон. «Луж». 65 000 глядачів. Арбітр — Маркус Мерк (Німеччина). Голи: Зідан, 90+1, 90+3, з пенальті — Лампард, 38. На 73-й хвилині англієць Бекгем не реалізував пенальті.
Зрозуміло, що на змаганнях такого рангу відверто слабких суперників не буває. А тут вам, будь ласка, одразу на старті пропонують матч гросмейстерського рівня, котрий міг би прикрасити фінал турніру. Усе начебто йшло до перемоги остров’ян. Основний час завершився на їхню користь. Але в додані три хвилини французи все перевернули з ніг на голову. Зінедін Зідан ще раз довів, що він найкращий. Однак якби Девід Бекгем забив одинадцятиметровий, тоді в англійської казки був би щасливий кінець.
Та, на щастя Франції, вона має не одного футбольного героя. Фаб’єн Бартез, відбивши пенальті, здійснив маленький подвиг і вселив у душі партнерів надію принаймні на порятунок. А в підсумку діючий чемпіон здобув важку перемогу у драматичному двобої. І то лише квіточки, ягідки ще попереду.