Чи можна безплатно приватизувати земельну ділянку, а потім передати її синові як спадщину?
Ганна ШЕКІТЬКО.
Лубенський район Полтавської області.
Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянам визначено Земельним кодексом України. Громадяни, зацікавлені у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у їх користуванні, подають заяву до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцерозташуванням земельної ділянки. Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування приймають рішення про приватизацію земельних ділянок у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки. Відповідно до Земельного кодексу громадяни мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства не більше 2,0 гектара, при цьому розмір земельних ділянок може бути збільшено в разі отримання в натурі земельної частки (паю); для ведення садівництва — не більше 0,12 гектара; для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара; в селищах — не більше 0,15 гектара; в містах — не більше
0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 гектара.
Сама передача земельних ділянок у власність громадян безплатна, але послуги, пов’язані з розробкою технічної документації, встановленням меж земельної ділянки в натурі, оформленням державного акта на право приватної власності тощо, оплачують громадяни.
Вартість робіт з виготовлення державних актів права власності на земельні ділянки становить п’ять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 85 грн. Коли ви станете власником земельної ділянки, відразу можете складати заповіт на свого сина. Відповідно до ст. 1234 Цивільного кодексу право на заповіт здійснюється особисто, вчинення заповіту через представника не допускається. Заповіт посвідчується у нотаріальному порядку або, за відсутності нотаріальної контори, реєструється у сільській, селищній, міській раді  депутатів, на території якої розташована земельна ділянка.