У переддень нинішньої екзаменаційної сесії студенти Київського національного економічного університету одержали гарний подарунок: каса знаного в Україні навчального закладу поповнилася на 800 тисяч бюджетних гривень. Ці кошти, розповів «Голосу України» ректор КНЕУ Анатолій Павленко призначаються для зміцнення навчальної бази університету (заплановано придбати сучасну комп’ютерну техніку і бібліотечне обладнання). Сьогодні, наголосив Анатолій Федорович, держава справно фінансує чотири статті витрат: на зарплату, стипендії, енергоносії, капітальний ремонт та обладнання.
— Анатолію Федоровичу, а на який рівень державного замовлення можуть сподіватися цього року абітурієнти КНЕУ?
— Щорічно ми згідно з державним замовленням приймаємо 1000—1100 студентів. Передумов на його зменшення не бачу. До того ж вважаю, що треба зважити на проголошені Президентом інноваційні програми розвитку нашої держави і звернути увагу на технічні спеціальності.
— А як ви ставитеся до контрактів, які укладають вузи і студенти?
— Позитивно. Ми даємо високий рівень освіти і якщо людина хоче її здобути і може заплатити, нехай платить! Знаю чимало випадків, коли батьки віддавали перевагу саме платній формі навчання. У цьому є сенс: діти мають знати і цінувати батьківську турботу про їхнє майбутнє.
— То, можливо, варто збільшувати кількість контрактників як гарантію поліпшення матеріального стану університету?
— Я так не вважаю. По-перше, не всі мають належне матеріальне забезпечення. По-друге, є ліцензований обсяг відповідно до наших можливостей.
— Для університету є відмінність між студентами — бюджетниками і контрактниками?
— Жодної! Однакові  вимоги і під час вступу, і під час навчання. Тому торік ми навіть недобрали 100 студентів за контрактною формою навчання, а нинішнього року вже відрахували 373 контрактників, які погано навчалися.
— Чи берете до уваги інтереси дітей-сиріт, інвалідів, «чорнобильців», дітей із малозабезпечених сімей?
— Діють відповідні державні програми. Окремим категоріям надаються пільги під час вступу, видаються кошти на харчування, придбання одягу. На жаль, кошти ці невеликі, хоча надходять регулярно.