«Разом не означає одночасно», — заявив цього тижня Президент України Леонід Кучма, говорячи про синхронізацію вступу до СОТ країн—учасниць ЄЕП. Президент також переконаний, що Україна має шанси вступити до СОТ найперша.
Володимир СІДЕНКО, директор економічних програм Центру ім. О. Разумкова:
— До кінця травня Україна справді випереджала Росію в переговорному процесі щодо умов приєднання до СОТ. Проте в результаті домовленостей, яких було досягнуто Москвою наприкінці травня під час переговорів на найвищому рівні з керівництвом Європейського союзу, і підписання протоколу про умови вступу Росії до СОТ вона досягла істотного прогресу. І, зважаючи на те, що саме у відносинах з ЄС у Росії були найбільші проблеми, я сказав би, що сьогодні шанси Москви серйозно підвищилися. А з огляду на те, що вона не переобтяжена передвиборною кампанією, яка заважає прийняттю відповідного законодавства, Росія, на мій погляд, має навіть кращі перспективи раніше завершити переговори. Якщо ж вона стане членом СОТ раніше, то може вплинути на умови прийняття до цієї організації України. Можливо, щодо України буде застосовано певний тиск.
Водночас не став би казати про те, що ми обов’язково зіткнемося з перспективою різночасного вступу України і Росії. Цілком можливо, що ми підійдемо до цього одночасно. Можливо, навіть керівництво відповідних робочих груп обере таку тактику, щоб підвести Україну і Росію до одночасного прийняття до СОТ, щоб не створювати зайвих проблем на майбутнє.
Це, однак, не означає, що ми вступатимемо на однакових умовах. Принаймні зміст підписаних з ЄС умов свідчить, що вони можуть бути істотно відмінними. Багато домовленостей зафіксовано вже підписаними двосторонніми протоколами України. Це приблизно два з половиною десятки протоколів, в тому числі з ЄС.
Олександр ПАСХАВЕР, президент Центру економічного розвитку:
— Якщо Президент сказав, що Україна найближче до вступу в СОТ, отже, так воно і є. Ті, хто готував йому доповідь, мабуть, знають про це краще. Нині триває процес переговорів, і поки що просто порівнюється кількість узгоджених позицій. Якщо ми вступатимемо не одночасно і якщо Росія вступить раніше за нас, як на мене, нічого особливого не станеться. Не думаю, що Росія спеціально і демонстративно нам заважатиме, хоча, звичайно, певні проблеми можуть виникнути. Але ж ми очікуємо, що вступимо раніше, ніж Росія... І в чому я переконаний напевне: якщо ви узгоджуєте свої дії, то ви рухаєтеся повільніше, ніж коли не узгоджуєте взагалі. І тому я прихильник того, щоб ми вступали окремо.
Тетяна ЩЕРБАКОВА, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень:
— За нашими оцінками, Україна до СОТ стоїть нині найближче з тих чотирьох країн, які формують ЄЕП. Хоча останнім часом деякого успіху досягла Росія. Якщо їй вдасться вступити до СОТ раніше, то це може створити деякі проблеми, бо тоді Москва вимагатиме від України додаткових поступок стосовно умов торгівлі.
Щодо синхронного вступу, то практика СОТ цього не передбачає. Здається, єдиний випадок, який спадає на думку, — це Чехія і Словаччина. Проте економіки цих двох країн більш однакові, ніж економіки чотирьох держав, що формують ЄЕП.
Віктор ДОВГАНЬ, експерт UEPLAC:
— Україна значно просунулася в переговорах із членами Робочої групи з розгляду нашої заявки про вступ до СОТ. Власне, залишається вирішити два ключові питання — захисту інтелектуальної власності та врегулювання імпорту цукру-сирцю. Це дасть змогу підписати двосторонні протоколи про доступ до ринків товарів та послуг зі США та Австралією. Після цього можна буде сказати, що ми вирішили майже всі технічні питання вступу до СОТ і можемо сподіватися на затвердження у вересні на засіданні Робочої групи підсумкового звіту. Гадаю, Україна все-таки ближча до цієї мети, ніж Росія. І в гармонізації законодавства, і в підписанні двосторонніх протоколів ми Москву випередили. Що ж до ЄЕП... Основна його мета — забезпечити Російській Федерації певні гарантії. Зокрема, й гарантії того, що, набувши членства в СОТ, Київ не висуватиме занадто високих вимог під час розгляду російської заявки про вступ до світового торговельного клубу.
Що буде, якщо Москва опиниться в СОТ перша? Наслідки непередбачувані. Річ у тім, що країни-члени в рамках переговорів з «дебютантами» часто-густо висувають далекі від СОТ вимоги, вирішують свої делікатні політичні проблеми. Приміром, ЄС у випадку з Росією —проблему підписання Кіотського протоколу.
Підготували Наталя ФІЛІПЧУК та Ганна ЛУКАНСЬКА.