Попри намагання деяких структур приховати свої прибутки, обласна державна податкова адміністрація Волині успішно сприяє наповненню казни. Про це розповідає голова ОДПА Микола ГРИНЮК:
— Ми визначили підприємства, які мають значні обсяги виробництва і водночас сплачують мало податків. Таких у нас майже півтори тисячі. Проаналізувавши їх діяльність, виявили причини незначного податкового навантаження. Директорам тактовно порекомендували: або виправіть помилки, яких припускаєтеся, або ваші підприємства буде занесено до графіків перевірок фахівцями аудиту. У такий спосіб досягли значного зростання надходжень у бюджет. Якщо 2002 року навантаження на одне підприємство з податку на прибуток становило 12 тисяч гривень, то 2003-го вже 17 тисяч. Така сама позитивна тенденція спостерігається і нині. За січень—березень до зведеного бюджету мобілізовано на 8,5 мільйона гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року. Що стосується державного бюджету, то зростання порівняно з першим кварталом 2003 року становить 3,8 мільйона.
— Ви сказали, що зосередили увагу на підприємствах, які нібито працювали збитково...
— Погодьтеся: немає логіки в тому, що підприємство роками працює собі на шкоду. Розуміємо, що тут значною мірою задіяно тіньовий обіг. Хочемо ці процеси легалізувати. Роботу з керівниками таких підприємств проводимо спільно з органами місцевого самоврядування. За чотири місяці цього року вивели з категорії збиткових 128 підприємств. Станом на 1 травня в області їх залишилося лише 106.
— Як структури, які роками здійснювали обороти в тіні, легалізують свій бізнес?
— Застосовуємо різні методи. Наприклад, у нас є підприємство «Мавекс», яке постачає пально-мастильні матеріали, має більш як 20 заправних станцій і роками демонструє збитки. Ми не раз вели мову про це на комісіях, які саме діють зі збиткових підприємств при обласній і районних держадміністраціях. Провели перевірку, встановили обсяги, які раніше не включали під час нарахування податків. Тепер ця справа перебуває в арбітражному суді на узгодженні.
— Хоча ОДПА має бути поза всілякими політичними впливами, однак є спроби пов’язати з ними діяльність податківців на окремих підприємствах Волині. Маю на увазі Луцький автозавод, який належить концерну «Укрпромінвест».
— ЛуАЗ сьогодні не сплачує податок на додану вартість та податок на прибуток, бо тривалий час було збиткове. Тобто завод потрапив у зону ризику. Під час розпочатої на ньому перевірки виявили значні суми несплати і акцизного збору, і податку на додану вартість, про що зафіксовано у відповідному акті.
Сьогодні в Луцьку створюють певну думку, чинять тиск на наших працівників. Ви бачили, що там і плакати вивішують про те, що податківці нібито гальмують роботу колективу заводу.
— Деякі керівники місцевих органів влади заявляють, що є податковий тиск на автозавод.
— Тиск не може здійснюватися, оскільки підприємство податку на прибуток взагалі не сплачує, бо збиткове. Водночас воно претендує на відшкодування 14 мільйонів гривень податку на додану вартість. Ми порахували, що за кожен автомобіль держава має відшкодувати близько двох тисяч гривень ПДВ. Але дехто намагається спекулювати на політиці. Однак податкова служба стоїть на засадах дотримання законодавства і жодних інших впливів тут не може бути.
— До речі, пільги з податку на додану вартість надаються значній кількості підприємств, які розташовані на території Волині.
— Тому найприскіпливішу увагу було приділено саме вивченню питання законності їх надання. Як результат, їхня кількість значно зменшилася. Завдяки цьому в першому кварталі надійшло 20,1 мільйона гривень податку на додану вартість, або 102,5 відсотка до нашої планово-нормативної бази. Проти минулого року надходження збільшилися на три мільйони, а сума невідшкодованого ПДВ зменшилася на 20 мільйонів гривень. Це, погодьтеся, істотна сума для Волині.
Особливу увагу приділяємо зоні, ураженій аварією на ЧАЕС.
— Як на Волині виконують указ Президента щодо боротьби з фальсифікованими підакцизними товарами?
— Тільки за перший квартал ми вилучили тютюнових виробів більш як на мільйон гривень, на 200 тисяч гривень — горілчаних. Порушили тринадцять кримінальних справ стосовно виготовлення і реалізації фальсифікованих горілчаних виробів. І робота ця триває.
На території області розташований Луцький спиртогорілчаний комбінат, який випускає високоякісну продукцію, сплачує всі види податків. Отож ми орієнтуємося на обсяги виробництва цього підприємства і обсяг надходжень акцизного збору, який планується отримати у розмірі майже 33 мільйони гривень.
— Ви полюбляєте повторювати, що найкращий вихід з будь-якої ситуації — це налагодження партнерських відносин з платниками податків.
— Профілактичну роботу проводимо і самостійно, і спільно з органами місцевого самоврядування.
На засідання колегії постійно запрошуємо засоби масової інформації, щоб громадськість знала, над чим сьогодні працює податкова служба. Бо головне сьогодні — сформувати у населення податкову культуру. Щоб ми і платники податків були партнерами, а не опонентами.