Може, хтось ще не знає, Валентина Семенюк — голова Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації. Тієї самої, що хотіла, але так і не спромоглася занести «Криворіжсталь» до списку об’єктів, які не підлягають приватизації. Бо, нагадаю, це рішення ветував Президент країни, а народні депутати так і не знайшли часу і бажання подолати вето.
Може, воно того було варте, бо мільярд доларів, а, схоже, Фонд держмайна планує виручити за 93,2 відсотка акцій металургійного велета не менше, справді, на дорозі не валяються. Тому хтось — за прискорену приватизацію. А той, хто стояв у пікетах біля Верховної Ради у четвер, — проти. І, як з’ясувалося, проти цього власне Валентина Семенюк. Пригадуєте, 10 червня у коментарі «Зупинка за суддівським свистком» ми розповіли про те, як плани Фонду держмайна України про проведення конкурсу з приватизації «Криворіжсталі» на якийсь час поламала ухвала Голосіївського суду столиці про взяття у провадження скарг громадянок В. Семенюк (авжеж, тієї самої голови Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації) та І. Назарової (юриста за фахом) на накази головного приватизаційного відомства і Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку країни. Цим відомствам повідомили про призначення справ з розгляду: за скаргою Семенюк —11 червня, за скаргою Назарової — 14 червня. Але річ навіть не в тім: за Цивільним процесуальним кодексом подання скарги призупиняє дію оскаржуваних актів. А мова про найважливіше —план розміщення акцій, наказ, яким затверджено Додаткові умови конкурсу з продажу пакета ВАТ «Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат». Зрештою, мова про мільярд на дорозі. І не обов’язково ця дорога знаходиться у Кривому Розі, іноді вона зовсім поруч, скажімо, у Голосіївському районі, за місцем розташування Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку, де є суд, куди можна поскаржитися. Але це у Фонді держмайна знають не гірше за народного депутата Валентини Семенюк.
— Як нам стало відомо, — розповіла на прес-конференції Валентина Семенюк, — 8 червня голова Голосіївського районного суду Усенко вилучив у судді Гошко справу за скаргами і без нашого відома передав їх до Печерського суду столиці. Останній того самого дня виніс ухвалу, якою нам відмовлено у прийнятті скарг. Мало того, про рішення Печерського райсуду я дізналася з газет...
«Чого тільки у нас не бува, — риторично запитував Михайло Жванецький». Ніби відповідаючи йому, Валентина Семенюк нагадує, що Додаткові умови приватизаційного конкурсу не гарантують збереження рівня заробітної плати колективові, а прибуткова діяльність для потенційного покупця може означати один відсоток, а не сорок п’ять, як нині.
На відміну від сатирика, народний депутат Валентина Семенюк не констатує, а робить заяву: вона шукатиме правди. Навіть якщо приватизаційний конкурс найбільшого металургійного підприємства країни відбудеться. Де саме? У судах. Учора, 11 червня, її справу мали слухати у Голосіївському суді... Але суд не відбувся.
І це ще не все. Учора подібну скаргу до Голосіївського районного суду подав народний депутат Степан Хмара. Отже, з огляду на те, що суд відкрив провадження за новою скаргою, призупинено дію низки нормативних актів з конкурсного продажу ВАТ «Криворіжсталь».
Проти підвищення цін
Учора в Миколаєві комуністи і демократична опозиція пікетували облдержадміністрацію. 
Праві й ліві виступили проти підвищення цін на паливо й основні продукти харчування, житлово-комунальних тарифів. Учасники мітингу зажадали від голови облдержадміністрації та обласної ради: забезпечити в області зниження цін на паливо до рівня 15 травня, відновлення цін на транспортні послуги до рівня 1 червня і на основні види продовольства — до рівня 20 травня. Комуністи висловилися також за індексацію пенсійного забезпечення, ліквідацію різниці між пенсіями більшості громадян і державних чиновників, за виведення контингенту українських військ з Іраку.
Олена ІВАШКО.
Миколаїв.