Генеральна прокуратура України передала до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення народного депутата України Юлії Тимошенко до кримінальної відповідальності за спробу давання хабара. Про це у четвер повідомив Генпрокурор Геннадій Васильєв.
Як повідомлялося раніше, 18 травня Володимир Боровко, який назвався помічником Ю. Тимошенко, заявив, що вона просила за винагороду шляхом підкупу посадовців «визволити із СІЗО її родичів» — екс-керівників корпорації ЄЕСУ. На підставі цієї заяви 19 травня Генпрокуратура порушила кримінальну справу.
Слідством доведено три епізоди спроби дати хабара суддям в розмірі 125 тис. доларів через В. Боровка, зазначив Генпрокурор. Щоправда, уточнив: «Судді гроші не отримували». Експертизу відеозапису проводять, додав Генпрокурор, але вже за попередніми даними можна казати про його автентичність.
Сама Ю. Тимошенко подання Генеральної прокуратури вважає черговою провокацією влади. «Вони самі «зробили Боровка» й заслали в нашу команду», — заявила вона. І припустила, що запис, на якому вона розмовляє з Боровком, «було зроблено в СБУ». За її словами, така зустріч справді відбувалася, але йшлося про трьох працівників силових структур, які безпосередньо брали участь у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе і яких обіцяв назвати Боровко. Вже потім на відеозапис цієї розмови було накладено абсолютно інший текст, зазначила лідерка БЮТ.
Ю. Тимошенко впевнена, що головна мета нинішнього подання Генпрокуратури — не допустити створення коаліції з блоком Віктора Ющенка «Наша Україна». І вважає дії прокуратури навіть... «серйозним компліментом з боку влади».