Футбол. Спочатку на одному з телеканалів прозвучало звинувачення на адресу трьох клубів — запорізького «Металурга», «Таврії» та «Ворскли-Нафтогаз» — про змову, мета якої — відправити львівські «Карпати» до першої ліги. Ці події не залишилися поза увагою виконкому ФФУ, який провів екстрене засідання. Було ухвалено чимало конкретних і корисних рішень.
Варто нагадати, що «батьки» львівського колективу після того, як у матчі проти їхньої команди грав дискваліфікований півоборонець «Борисфена» Юрій Максимов, здійняли хвилю критики, звинувативши у своїх бідах керівництво українського футболу. Почалося мусування у ЗМІ інформації про нібито створений «кооператив аутсайдерів», котрий стимулює суперників «Карпат».
Забігаючи наперед, зазначу, що президент ФК «Металург» (Запоріжжя) Віктор Межейко назвав маячнею розмови про якийсь антильвівський пакт.
Але продовжимо тему. На адресу керівних організацій українського футболу, органів місцевої влади ветерани львівського клубу звернулися з листом, закликаючи підтримати «Карпати», котрі опинилися на межі катастрофи. Зрозуміло, що головний штаб ФФУ не мав права не звернути уваги на ці події. От і відбулося вже згадане засідання.
Хоча дивує позиція ради ПФЛ України, яка оперативно не прореагувала на вкрай гостру ситуацію. Адже саме ця організація володіє повноваженнями проводити національні турніри і, зокрема, чемпіонат у вищій лізі.
До речі, занепокоїлася не тільки громадськість Львівщини. На адресу ФФУ почали надходити листи і від людей, котрим болить доля кіровоградської «Зірки». Отож постала потреба створити експертну групу із членів виконкому національної федерації, ради ПФЛ та представників ЗМІ, котрі мали б змогу ознайомитися зі станом справ на місцях.
Хоча тут постає слушне запитання: чому це так пізно схаменулися у Львові та Кіровограді? Адже не перший день «Карпати» та «Зірка» перебувають у такому принизливому становищі. Чому раніше львівські ветерани не били на сполох? Схаменулися лише тепер, коли справи стали фактично безнадійними...
Після обміну думками члени виконкому вирішили доручити президентові ФФУ Григорію Суркісу підготувати листа на ім’я Президента України з проханням про залучення правоохоронних органів для розслідування проблеми договірних матчів та інших порушень регламенту.
Як на мене, це — дещо поспішне рішення. Либонь, варто було б спочатку самим розібратися у всьому.
Повертаючись до долі «Карпат» — дуже популярної в народі команди, хочеться сказати про те, що високою маркою клубу користуються у власних цілях певні особи, не даючи натомість геть нічого. Усім набридло чути про постійні матеріальні проблеми колективу, про занепад дитячо-юнацького футболу тощо.
Перший віце-президент ФФУ Сергій Стороженко наголосив на небажанні керівництва «Карпат» виконувати певні вимоги критеріїв атестації. «Кілька місяців тому ми отримали листа від керівництва клубу, — розповів він, — в якому вони відмовляються виконувати вимоги з будівництва підігріву поля на стадіоні «Україна», тунелю-телескопу для безпечного виходу учасників до ігрової зони, установки відеонагляду тощо. Змушений був відвідати Львів, щоб спробувати переконати президента клубу в потребі виконання цих вимог...»
Є і протилежний приклад. У Борисполі за підтримки керівництва Київської області повним ходом іде облаштування стадіону «Колос». Там, скориставшися перервою в чемпіонаті, прокладають кабелі, зводять електропідстанцію, високими темпами ведуть роботи на будівництві системи підігріву поля. І все відбувається мовчки і якісно...