Працюю 26 років медичним працівником на посаді, яка дає право на пенсію за вислугу років. Чи можу я оформити пенсію за вислугу років? Якщо можна, то розмір пенсії визначатиметься відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» чи згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»?
Андрій БАСОВЕНКО. 
Херсонська область.
З прийняттям Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зберігається призначення пенсій за вислугу років. При цьому передбачено, що в подальшому пенсії на пільгових умовах та за вислугу років призначатимуться через професійні та корпоративні пенсійні фонди, які функціонуватимуть відповідно до Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення». Протягом 2004 року має бути підготовлено та подано на розгляд Верховної Ради України відповідний проект закону. Проте переведення пільгових пенсій та пенсій за вислугу років через недержавні пенсійні фонди — це справа не одного року. Тому до створення таких корпоративних та професійних фондів пільгові пенсії та пенсії за вислугу років призначатимуться в порядку та на умовах, встановлених Законом України «Про пенсійне забезпечення» і в розмірах, встановлених Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Жодних обмежень під час призначення пенсій на пільгових умовах та за вислугу років після 1 січня 2004 року новим пенсійним законом не передбачено.
З 1 січня пільг немає
З 1985 року дотепер працюю в інфекційному закладі охорони здоров’я. Загальний стаж становить 40 років. На пенсію за віком маю виходити у жовтні 2004 року. У подвійному розмірі до страхового стажу буде зараховано весь період роботи чи тільки з серпня 2003 року, тобто з того часу, коли було внесено зміни до закону?
Ольга МАРТИНОВА.
Київ.
Тривалість стажу роботи в пільговому обчисленні визначається за весь період роботи на відповідних посадах за записами в трудовій книжці. Водночас відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» періоди трудової та іншої діяльності, що тривали до 1 січня 2004 року, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, тобто відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення». За період роботи після 1 січня 2004 року жодних пільг з обчислення страхового стажу не передбачено, а тому цей період роботи враховується лише в одинарному розмірі. Тому в зазначеному випадку період роботи з 1985 року по 31.12.2003 року буде зараховано в подвійному розмірі, а з 1 січня 2004-го до жовтня 2004 року — в одноразовому розмірі.
Подвійного розміру  не буде
20 років працювала у психіатричній лікарні, на пенсію вийшла у грудні 2002-го, не працюю. Чому мені не зараховують до стажу в подвійному розмірі період роботи у психіатричній лікарні?
Вікторія БУРКО.
Вінниця.
Право на обчислення стажу роботи в подвійному розмірі для працівників інфекційних та психіатричних закладів охорони здоров’я закріплено Законом України від 10 липня 2003 року №1110-ІV «Про внесення зміни до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення», який набрав чинності з 15 серпня 2003 року. На жаль, закон зворотної сили не має. Цим законом не встановлено, що його норми поширюються і на тих осіб, які вийшли на пенсію до набрання ним чинності. У зв’язку з цим робота в інфекційних та психіатричних закладах охорони здоров’я в подвійному розмірі зараховується лише тим особам, що вперше виходять на пенсію після 15 серпня 2003 року або які вийшли на пенсію раніше, але продовжували працювати в зазначених закладах на цю дату і нині подають документи для перерахунку пенсії з більшої заробітної плати чи у зв’язку з додаванням стажу роботи.
На тих громадян, які вийшли на пенсію раніше і на день набрання чинності статті 60 закону в новій редакції не працювали в зазначених закладах, норми цієї статті не поширюються.
Володимир МАКСИМЧУК.