У Крим на традиційний Тиждень караїмської культури з усієї України приїхало близько сотні представників одного з найнечисленніших і найдревніших народів планети. Нині їх ледь більше двох тисяч.
У своєму духовному центрі — Євпаторії, єдиній в нашій країні діючій кенасі (караїмський храм), вони спілкуються щороку. Часом знаходять родичів, розкиданих по всіх світах, звозять сюди збережені старожитності й мемуари.
Кошти на проведення нинішньої зустрічі земляків, відвідини пам`ятних місць їхньої історії, видання чергового рукопису про самобутню культуру традиційно виділили Рескомнац і Фонд міжнаціональної злагоди. Усі залишилися втішені результатами дев`ятирічної реконструкції старовинних будівель своєї святині —кенаси. Згадували, як дружно й турботливо євпаторійці збирали для перекриття її даху стару черепицю з усіх околиць міста. Як на гроші самих караїмів відновлювали альтанки, фонтан для омовіння ніг і стародавній сонячний годинник на території храму. Як активно й результативно вже кілька років представники цього «реліктового» народу разом з усіма кримчанами реставрують свою старовинну столицю — гірську цитадель й родове гніздо Чуфут-Кале під Бахчисараєм. Пожурилися на караїмському цвинтарі над тим, що не вдалося зберегти унікальні, більш як 400-річні, мармурові надгробки над останками представників найіменитіших родів нації.
Тож учасники з`їзду пораділи за кримських татар, які поруч, на місці відомого з XVIII століття старого мусульманського кладовища, нині урочисто заклали пам`ятний камінь «Дюрбі-таш». За рішенням сесії міськради цій території надано статус заповідної зони. А за підтримки партії мусульман України встановлено масштабний пам`ятник, який став місцем поклоніння предкам.
Потім разом із представниками міського караїмського національно-культурного товариства «Кардашлар» побували у школах. Розповідали про історію й традиції свого народу, активну участь караїмів у розвитку міста, чимало градоправителів якого були їхніми одноплемінниками. Відвідали книжкову виставку в Євпаторійській юнацькій бібліотеці імені їхнього земляка поета Іллі Сельвінського «Кримські караїми: історія, традиції, фольклор і кулінарія». На ній представлено 30 рідкісних томів, більшу частину яких книгозбірні подарували караїми. Священнослужитель Тіріякі ознайомив гостей зі своєю книгою «Легенди й перекази кримських караїмів». Член ради старійшин Ель розповів про стан реставрації всіх кримських національних святинь, нагадав заповіт предків зміцнювати взаєморозуміння між представниками різних народів. У караїмському кафе «Караман» смакували смачними національними стравами, спеченими, засмаженими й звареними за старовинними рецептами.
Всіх утішила звістка, що цього року держава виділила достатньо коштів на реконструкцію соборної кенаси. Чимало й інших караїмських святинь вдасться привести у первозданний вигляд до наступного літа, коли в Криму відбудеться зустріч караїмів усього світу.