Позачерговий шостий з’їзд Аграрної партії України переобрав свого лідера (ним, як ми уже повідомляли, став Голова Верховної Ради України Володимир Литвин), змінив назву на Народну аграрну партію України та поставив ультиматум депутатам-аграріям, які в парламенті входять до інших фракцій: або до 24 червня вступайте до аграрної фракції, або прощайтеся з партією.
Обрання глави українського парламенту партійним лідером не стало на політичному олімпі несподіванкою. Ще торік аграрії запропонували Володимиру Литвину очолити їх партію. Такі пропозиції, як зізнався сам Володимир Михайлович, він отримував і від інших партій, зокрема НДП. Більш як рік лідери АПУ (щоправда, не всі) вели наполегливі переговори з главою парламенту. За словами Катерини Ващук, Володимир Литвин спочатку обіцяв визначитися після проведення політреформи. Однак це сталося навіть раніше. «Я рада, що наше багатостраждальне «дитя» — Аграрна партія — нарешті потрапило в надійні руки», — сказала пані Катерина.
І все-таки — чому саме нині Володимир Литвин вирішив стати партійним лідером? «До цього мене спонукали дві обставини, — сказав він в інтерв’ю журналістам після з’їзду. — Відчуття своєї відповідальності за процеси, які cьогодні відбуваються в державі, та бажання ліквідувати нерівність між людьми, надати можливості для розвитку кожного, в тому числі й селян». Членський квиток члена АПУ В. Литвин отримав ще в травні. Але остаточне рішення прийняв, як зізнався, лише о другій годині ночі напередодні з’їзду.
Виступ Володимира Литвина на з’їзді (який публікує «ГУ» в цьому номері) був багатий на політичні заяви. Зокрема, він висловився за розробку загальнонаціональної програми державного будівництва та створення «антикланового фронту» в Україні. На думку В. Литвина, Народна аграрна партія України могла б стати консолідуючим центром поляризованого політичного суспільства країни. Голова ВР припускає, що найближчим часом фракція аграрної партії в парламенті істотно зросте, а напередодні виборів можливе об’єднання НАПУ з іншими партійними структурами.
Реакція українських політиків на рішення НАПУ не забарилася. Президент України Леонід Кучма оцінив обрання В. Литвина лідером партії як «позитивне явище» і назвав цей факт «частиною політичної реформи». «Всі зрозуміли, що треба вибори будувати на пропорційній основі», — сказав на прес-конференції глава держави. Координатор парламентської більшості Степан Гавриш пророкує фракції НАПУ «золоту акцію» в парламенті, яка може позитивно вплинути на проходження політичної реформи. На думку лідера соціалістів Олександра Мороза, обрання Володимира Литвина лідером АПУ свідчить про початок структуризації політичних сил, однак усі зміни у парламенті відбуватимуться у форматі чинної більшості.
У резолюції з’їзду щодо підтримки кандидата у Президенти на майбутніх виборах не згадується конкретне прізвище. Хоча кілька низових організацій АПУ вже прийняли  рішення про підтримку  кандидатом у Президенти В. Януковича у разі його висування. Володимир Литвин застеріг від передчасних розмов про конкретні персоналії до офіційного початку виборчої кампанії. Остаточне рішення про підтримку того чи іншого кандидата на посаду глави держави аграрії приймуть на другому етапі з’їзду, який заплановано на липень. До того часу новообраний голова партії має визначитися і з кандидатурами своїх заступників. 
На знімку: в кулуарах VI з’їзду Аграрної партії України.