В Україні з офіційним візитом перебуває делегація Ради Федерації Федеральних зборів РФ на чолі з Головою Ради Федерації Сергієм Мироновим. Під час його вчорашньої зустрічі з Головою ВР Володимиром Литвином обговорювалося широке коло питань двостороннього співробітництва, насамперед на міжпарламентському рівні. На спільній прес-конференції С. Миронов зазначив, що двосторонній міжпарламентський діалог розвивається інтенсивно й плідно. І за останні два роки це його третій візит до Києва. Високий гість поінформував В. Литвина про ратифікацію міждержавних угод, у тому числі й про створення ЄЕП. Сторони висловилися за наповнення існуючих домовленостей конкретним змістом.
Як зауважив на спільній прес-конференції Володимир Литвин, «ми повинні зі свого боку подивитися на питання делімітації Азова та Керчі, для того щоб вирішити це питання в комплексі з урахуванням національних інтересів двох держав». На зустрічі з Головою Ради Федерації РФ глава українського парламенту порушив проблеми, пов’язані з перебуванням у Криму російського Чорноморського флоту. «Йдеться про спільну інвентаризацію будинків і споруд, земельних ділянок, про те, щоб ми спільно вирішували екологічні питання», — пояснив він журналістам. Відповідаючи на запитання, чи не йдеться про якийсь новий етап у визначенні термінів перебування ЧФ у Криму, Володимир Литвин сказав: «Ні, така проблема не стоїть». Є відповідна угода, яку партнери повинні виконувати. «Мова йде про те, щоб ми спільно піклувалися про питання екології», про те, як використовуються земля і приміщення. Як запевнив Голова ВР, «ці технічні деталі» не можна розглядати як підводку до того, щоб порушувати проблему перебування ЧФ у політичному плані.
Співрозмовники висловили задоволення нинішньою зустріччю, під час якої вони обговорили й рішення ІV засідання російсько-української міжпарламентської комісії. Як зазначив Володимир Литвин, нині відбувається точніше узгодження дій Києва та Москви на міжнародній арені, що має позначитися і на двосторонній економічній співпраці. Голова ВР нагадав журналістам про те, що в загальному обсязі зовнішньої торгівлі України частка Росії становить 28 відсотків, а країн Євросоюзу — 38. З огляду на це парламентарії мають створити законодавчу базу для економічної кооперації наших двох держав.
У ході київських зустрічей Сергія Миронова звучала й тема майбутніх президентських виборів. У бесіді з Володимиром Литвином він висловив упевненість, що вибори будуть чесні та демократичні. За словами С. Миронова, у Росії уважно стежать за початком передвиборної кампанії в Україні. «І Росія, і Україна — це європейські держави. Щодо інтеграції в європейське співтовариство, то це процес взаємний, обопільний. Однак Росія та Україна настільки кровно пов’язані, що незалежно від того, хто стане майбутнім Президентом (України. — «ГУ»), він виконуватиме волю народу України, — зауважив Сергій Миронов. — А воля, мені здається, така, щоб жити в мирі і дружбі».
Сергій Миронов запросив Голову ВР України відвідати з візитом Російську Федерацію і висловив сподівання на подальше плідне співробітництво парламентів двох держав.