Міжнародний фестиваль оперного мистецтва «Золота корона», що відкрився 6 червня, змінив прописку: раніше зірки опери збиралися в Одесі, а цього року господар свята — Донецьк. Художній керівник фестивалю, головний диригент Донецького академічного театру опери та балету Василь Василенко каже:
— Я хотів зібрати знаменитих донеччан, які роками мріють заспівати на рідній сцені. Хоча не так легко перенести сюди фестиваль, що вже має свою ауру. Певною мірою я ризикував. Але ідею підтримали і керівництво театру, і керівники області.
Донецьк щороку бачить зірок світового балету, а оперних солістів такого рівня тут ще не було. Хоч майже в усіх провідних оперних театрах світу є наші земляки. Заслужений артист Росії, соліст Большого театру, Метрополітен Опера і Ла Скала Юрій Нечаєв родом з Антрациту (Луганщина). Солістка Румунської національної опери Лариса Маліч починала в Донецькому оперному артисткою хору. Заслужена артистка Росії, солістка Большого театру і Берлінської Штатсопери Людмила Магомедова закінчила Донецьке музучилище. А заслужена артистка Росії Людмила Шемчук щойно змінила Відень на рідний Донецьк.
Отже, в «Аїді» співатимуть Людмила Магомедова, Людмила Шемчук, Юрій Нечаєв і Віталій Таращенко — один із кращих Радамесів Європи. А партію Чіо-Чіо-Сан у «Мадам Баттерфляй» виконає японська солістка Манамі Хама. «Попередьте глядачів, хай беруть носові хустинки, — напівжартома зауважив В. Василенко. —Манамі Хама так співає, що сліз не стримати. Ми навіть перервали репетицію, так розчулилися».
Гостям не обіцяють шалених гонорарів. Зате гарантують теплий прийом, поїздку на батьківщину Сергія Прокоф’єва і екскурсію на Артемівський завод шампанських вин.
— Я пишаюся тим, що всі ці люди приїдуть до Донецька, — каже Людмила Шемчук. — Хотілося б, щоб цей фестиваль продовжувався і розквітав талантами. Щоб знаходилися спонсори, адже великі імена вимагають і великих витрат.