У Золочівському замку, що є перлиною туристичної «Золотої підкови», відбулися урочисті входини. Відреставровано Китайський палацик. Тут нині — Музей східних культур.
Входини святкували по-королівськи: за участю директорів музеїв України, керівників влади, меценатів. Козаки стріляли з гармат і частували гостей кулешею, актори театру «Воскресіння» показали феєричне «східне» дійство. Колишні господарі замку, польські королі й магнати, позаздрили б розмахові забави! Але найчудодійнішим у відродженні палацику є те, що понівечену споруду повернули до життя попри залишкове фінансування культури, надто відчутне на західних теренах. Кожна п’ята пам’ятка культури України знаходиться на Львівщині, але фінансування коригують стосовно кількості населення області. Що робити? Але директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький знаходить і музейні скарби, і дорогу до тих людей, які можуть і хочуть підтримати культуру. Реставрували палацик під особистим патронатом голови облдержадміністрації Олександра Сендеги. Меценатську допомогу надали народний депутат України Петро Писарчук, Львівська пивоварня, Львівська залізниця. Імена добродіїв вкарбовані в цеглинах замку.
А що ж тут китайського? Нічого. Китайці палац не будували, просто у ХVІІІ столітті в Європі була «мода на схід», магнати колекціонували твори мистецтва. І в Китайському палацику їх було колись чимало. Замковий комплекс пережив і велич, і занепад. Собеські, королівська родина, господарі цього й інших замків у Галичині, дбали, щоб їхні замки були добрими фортецями. А за австрійців у Золочівському замку були казарми, потім тюрма. Вона була й за радянських часів, згодом тут облаштували ПТУ. Легко уявити, в якому стані застали замковий комплекс музейники на чолі з Борисом Возницьким. Реставрація ще триває, а от палацик уже постав у всій красі й величі.
Акценти експозиції нового музею адресовані не китайцям, а нам — як підпора для національної гідності. Поряд із «східними» експонатами тут багато інформації про вплив українців на Схід. Еге ж, китайців у Золочеві не було, зате наш краянин Михайло Боїм подався до Китаю як місіонер. Мав там таку повагу, що імператор Китаю 1650 року послав його до Європи шукати захисту від маньчжурів. А герой Віденської битви Юрій Кульчицький (родом із села Кульчиці на Львівщині) першим привіз в Європу «східну» каву. Наш земляк Вінчеслав Ревуха (Вацлав Жевуський) був арабським еміром. Українець Василь Єрошенко став класиком японської літератури!
У музеї-заповіднику на туристів чекає розмаїття емоцій. Як у кожному старому замку, тут є свої привиди, камінь із загадковим написом, що, ймовірно, сповіщає про заховані скарби. Тут кожний відчує, побачить, зрозуміє СВОЄ...
Львівська область.