Заснований 45 років тому в німецькому місті Бохумі театр фігур «Фідена» — це своєрідний європейський форум експериментального театрального мистецтва. Вперше в ньому з виставою Андрія Жолдака бере участь Харківський театр імені Тараса Шевченка, котрий відразу став сенсацією фестивалю.
Питання життя і смерті, все або нічого, хто не ризикує, той не п’є шампанського — схоже, таке кредо у митців-експериментаторів, котрі намагаються стерти межу між образотворчим і театральним мистецтвом. Німецьке місто Бохум стало сценою, що на ній європейські режисери-новатори раз на рік можуть продемонструвати свої здобутки. Цього року у фестивалі беруть участь творчі колективи з Португалії, Франції, Бельгії, Німеччини та вперше — Харківський театр імені Тараса Шевченка з виставою режисера Андрія Жолдака. Впродовж тижня вони покажуть 20 інсценувань під назвою «Питання життя і смерті».
У них зайнято 120 акторів, котрі з допомогою різноманітних засобів і прийомів, зокрема, візуального театру, ляльок, об’єктів, відеомистецтва, інсталяції, перформансу, в ігровій поетичній формі мають донести до глядачів гаму людських почуттів, ведучи їх у фантастичний світ картин. Акторські колективи представляють цей світ у театрі тіней, на грані ризику.
Вистави всіх учасників викликають інтерес у німецької публіки і театрознавців. Але безперечний фаворит —український режисер Андрій Жолдак з його інсценуваннями. Він створив нову незвичну форму розповіді, в якій губляться час і простір, залишаючи глядача наодинці з картинами неперевершеної краси. Майже без тексту, його сценічне фантастичне дійство переповнене пристрастю любові, ненависті, ревнощів. Критики відзначають, що сценічний ансамбль Андрія Жолдака нагадує «І корабель пливе...» Фелліні, але він переносить глядачів у їх сюрреалістичний світ.
Художній керівник фестивалю «Фідена» і режисер Аннета Дабс захоплена режисерською роботою Андрія Жолдака та акторів, зайнятих у його виставі:
«Коли я почула, що в Україні є такий чудовий театр, відразу полетіла в Харків. Під час перегляду цієї вистави в мене перехопило подих. Я зрозуміла, що обов’язково маю запросити її на фестиваль. За час моєї режисерської діяльності досі нічого схожого не бачила. Я в цілковитому захваті від режисерської роботи Андрія Жолдака! Особливість його роботи — це безмежна фантазія. Режисер у своїх інсценуваннях кличе глядача поринути в інший світ — світ дива. Вистава переповнена картинами, котрі дурманять, п’янять і так затягують у дійство, що після перегляду ще довго думаєш, що воно й досі триває».
Не скупляться на захопливі відгуки і численні німецькі театральні критики та мистецтвознавці. Вони пишуть, що фестиваль «Фідена» подарував відкриття на ім’я Андрій Жолдак. Газета «Ді Цайт» назвала нову роботу українського режисера «театральним дивом зі сходу» і повідомляє, що жодна з вистав не збирала так багато глядачів, як українська. Адже її фантастичні картини тримають їх у просторі між мрією і реальністю.
Франкфурт-на-Майні.