Головне не помилитись у виборі
Сьогодні, здавалося б, від хлібного асортименту очі розбігаються. Хочеш — із кмином, хочеш — з родзинками чи горіхами, можна кислуватий житній, а можна пухкенький білий. Нас учили, що хліб не буває поганим. І справді, здається, важко знайти якісь дефекти чи підробки такого продукту. Але варто зайти до найближчого хлібного магазину, щоб зрозуміти, що хліб може бути різним і за назвою, і за якістю.
Протягом року обласне управління у справах захисту прав споживачів перевірило близько 40 тонн хліба і хлібопродуктів. Майже третину забракували і зняли з реалізації. З півсотні хлібин, перевірених у лабораторії, ледь не кожна десята була нестандартна. Такі відхилення на око не визначиш — у виробі зазвичай завищено вологість або не вистачає жиру та цукру. Тому й буває то глевка, то прісна, то черства.
Сьогодні хліб можна купити практично в будь-якому кіоску, а то й просто з вантажівки. У таких продавців браку найбільше. За даними того-таки управління, після перевірки 89 «хлібних» точок торгівлі на двадцяти ринках у 88(!) було виявлено порушення. Найчастіше хліб, борошно, крупи, макарони продавали без якісних посвідчень.
А як стверджує директор Хмельницького державного центру стандартизації, метрології та сертифікації Микола Сокольський, під час перевірки продукції хлібопекарень із майже дванадцяти тонн третину довелося забракувати через те, що хліб не проходив ніяких лабораторних перевірок у себе на підприємстві. Для більшості дрібних пекарень власна лабораторія просто не по кишені. Якщо витрачати кошти на аналізи, то вартість буханця буде ще більша.
А ціна й так залишається чималою. Найдорожчий кілограм пшеничного на Хмельниччині обійдеться у 2,5 гривні, житнього — у 1,91. Водночас пекарня із Волочиська «Агробізнес» може запропонувати таку ж продукцію майже на 50 копійок дешевше.
Стрімке подорожчання буханця свого часу пекарі пояснювали одним: пшеницю доводилося закуповувати по 1,35 тисячі гривень за тонну. Тоді харчовики скаржились, що ледве втримуються на нульовій позначці рентабельності. Сьогодні начальник обласної держінспекції з контролю за цінами Йосип Веселовський стверджує, що зерно подешевшало майже на двісті гривень за тонну. Але заявити про значні знижки на хліб пекарі не квапляться. З початку року на здешевлення відважилися тільки Волочиські хлібозавод та ТОВ «Агробізнес», пекарня Новоушицької райспоживспілки та ТОВ «Люкс». Решта, а серед них і ті, хто постачає найбільше хліба на ринки області, не поспішають зі знижками. Їх приклад наслідує і торгівля. Після перевірки цін у 137 підприємствах з’ясувалося, що більш як третина завищували гранично дозволені надбавки.
Отож і виходить, що хтось збув борошно без сертифікату якості. Хтось випік із нього хліб без дотримання технології і стандартів. Хтось продав цей хліб з коліс, а в результаті на нашому столі опинився і дорогий, і несмачний хліб. Та й вибору у покупця, особливо в райцентрі чи в селі, немає. Бо ж бере найдешевший. До того ж недобросовісних пекарів, ділків від хлібного короваю також вистачає. Дрібні штрафи та покарання їх не лякають.
Хмельницький.