У  Криму розпочалися офіційні заходи масштабного відзначення 200-річчя поселення на півострові німців і заснування перших їхніх селищ — так званих колоній. У широкій програмі ювілею, організованого німецькими культурними товариствами автономії за участю німецької сторони, — представницькі фестивалі німецької культури, виставки, міжнародні науково-практичні конференції, які триватимуть до осені. Відзначено буде і День пам`яті жертв депортації, який у кримських німців припадає на 18 серпня.
Ще в перші роки незалежності України відбувся з’їзд німців Криму. На якому обрано фолькспарламент (народну раду) — представницький орган самоврядування. Тож німці півострова разом з державою вирішують національні проблеми, а влада отримала можливість працювати зі створеною саме для цього організацією. Значна роль у збереженні німецького етносу на теренах півострова щорічних свят культури. Організувати їх традиційно допомагає місцева влада тих населених пунктів, де вони відбуваються. Цього року такі свята прокотяться по всьому Криму.
Предки кримських німців, вихідці з різних земель їхньої прабатьківщини, заснували колонії в кількох волостях: Сімферопольській — Нейзац, Фріденталь, Розенталь, Кроненталь (нині села Красногірське, Курортне, Ароматне, Білогірського району і Кольчугіне Сімферопольського); Герфенберг (с. Піонерське Феодосійської міськради) та Цюріхталь (с. Золоте Поле Кіровського району).
Понад 5 тисяч пам’яток їхнього життя, предметів традиційної культури зібрано в німецькій колекції Кримського етнографічного музею.
В 1941 році з Криму було депортовано понад 60 тисяч німців. Сьогодні їхніх нащадків проживає тут менш як 2,5 тисячі, та в кожному районі й місті півострова існують німецькі громадські організації, центри зустрічей, Кримський центр Українського німецького фонду, Німецький культурний центр, які підтримують і розвивають німецьку культуру на теренах багатонаціонального Криму. Етнічним німцям постійно надає допомогу благодійний фонд «Товариство розвитку». Анкетування виявило, що лише активістів регіональних німецьких громадських організацій Кримського республіканського товариства «Відергебург» («Відродження») майже 1800. Сотні їх у Земляцтві депортованих німців і молодіжному об’єднанні «Югенд», у двох благодійних фондах — «Німці Криму» і «Шлях розвитку». Містами-побратимами давно стали Ялта і Баден-Баден, Сімферополь і Гейдельберг, Євпаторія і Людвігсбург. Налагодили тісні стосунки з німецькими містами Судак і Феодосія, Керч і Бахчисарай. Усі вони беруть участь у відзначенні ювілею поселення німців на півострові. Він стане подальшим імпульсом до партнерства.