Фонд держмайна України вже збирався було «засвітити» пропозиції потенційних інвесторів, як надійшла звістка про те, що Голосіївський суд столиці призупинив проведення конкурсу з приватизації 93,2 відсотка акцій ВАТ «Криворіжсталь» — сюрприз!
Одразу скажу, що чогось подібного слід було очікувати, зважаючи на те, як стрімко, якщо не сказати, поспіхом, розкручували приватизаційну спіраль на «Криворіжсталі». А той, хто спішить... не завжди встигає. І зазвичай не витримує доволі жорстких умов чинного законодавства. Це, по-перше. Два тижні знадобилося для того, щоб визначити головних претендентів на купівлю меткомбінату — українські консорціуми «Інвестиційно-металургійний союз» та «Індустріальна група», консорціум «Північсталь—Arcelor, альянс британо-індійської компанії LNM і американської корпорацій US Steel. Вчасність подання заявок на участь у конкурсі свідчить про готовність покупців «грати за правилами» Фонду держмайна, але це не означає, що геть усі вважають кваліфікаційні та регламентні умови приватизаційного конкурсу справедливими.
Одне з інформаційних агентств подає короткий коментар з цього приводу Армена Хачатряна, який представляє інтереси «Північсталі» спільно з юридичною фірмою «Шевченко, Дідковський і партнери». За його словами, суд задовольнив низку скарг на накази ФДМУ і Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку, які стосувалися перебігу корпоратизації та умов приватизації найбільшого в країні виробника сталі («Криворіжсталь» обіймає 20 відсотків ринку металопродукції). Йдеться про огріхи, характерні для багатьох роздержавлюваних підприємств: випуск акцій під час корпоратизації активів, порушення прав міноритарних акціонерів, недодержання регламенту в інформуванні акціонерів про умови конкурсу і т. д. Тож можна було заздалегідь передбачити: тільки-но розпочнеться «приватизаційна гра», пролунає суддівський свисток. Гадаю, для Фонду держмайна він також не став несподіванкою. Принаймні Голова ФДМУ Михайло Чечетов вже пообіцяв залагодити прикру справу до 15-ї години наступного вівторка. Попри це, дуже сумнівно, що обійдеться лише одним суддівським свистком. І що підсумки конкурсу підіб’ють, як і запланували, 14 червня.
Тим часом, коли верстався номер, «Інтерфакс-Україна» відомив з посиланням на прес-службу ФДМУ, що справу «Криворіжсталі» передано до Печерського райсуду столиці (за місцем розташування ФДМУ), який відмовив у прийомі до розгляду відповідних скарг.
Поки що ясно одне: той, хто купить «Криворіжсталь», ймовірно, стане лідером на світовому ринку виробників сталі. Адже повний виробничий цикл стратегічного комбінату розраховано на щорічний випуск понад 6 мільйонів тонн прокату, близько 7 мільйонів тонн сталі і більш як 7,8 мільйона тонн чавуну.