Масштабна реконструкція бахчисарайського «гнізда Гераїв» не стала на заваді потоку туристів, тут на них чекають нові сюрпризи.
Доторкнутися до манускриптів
Виставку стародавніх рукописів періоду Кримського ханства — 39 книжок і 16 рукописів — розгорнуто перед входом до одного з парадних залів палацу. Написані давньотюркськими ієрогліфами, відреставровані Корани, книжки з медицини, астрологічні фоліанти лише починають читати кримські мовознавці. Відновити і зрозуміти давні тексти їм допомагають турецькі майстри і вчені. Частково вдалося перекласти вірші, твори мусульманської філософії, настанови з ворожіння, книжку караїмського фольклору Міджмуа. Нині почалася реставрація всього книжкового фонду ханського палацу — 830 давніх томів, 300 з яких потребують порятунку майстрів.
Сахібова лазня
Відтепер туристи зможуть відвідувати одну з перших палацових споруд — міську лазню. Збудовану в 1532 році ханом Сахібом Гераєм «Сари гюзель» («жовту красуню») зачинили 70 років тому. Щоправда, у відновленій будівлі пари вже не буде. Реставратори вирішили, що стародавня кладка може не витримати постійної вологості, а змінювати опалювальну й водогінну системи надто дорого й трудомістко. Натомість можна побачити, як у жіночу парну вода з чистих гірських джерел досі надходить керамічними трубами і в який спосіб гріли її опалювальні водогінні системи, котрим більш як 400 років.