Чернівецький міський торговельний комплекс «Калинівський ринок» — один із найперших, а тепер і найбільших в Україні. Перетворившись зі звичайнісінького торговища на сучасне багатопрофільне підприємство з потужною інфраструктурою, він не лише задовольняє дедалі вибагливіший попит покупців, а й дає роботу десяткам тисяч чернівчан. Часто людей із солідною освітою, які з розвалом численних підприємств військово-промислового комплексу залишилися на вулиці. Окрім того, ринок стримує значний відсоток робочих рук, які за інших умов шукали б заробітків за кордоном, отож частково розв’язує і соціальну й демографічну проблеми Чернівців.
Уявити вигляд Калинівського ринку десятирічної давності нині можна лише за фотознімками. Починаючи з 1990-го, сюди, на перехрестя шляхів із Заходу на Схід, приїздили торгувати з усіх колишніх союзних республік, а також з Європи — поляки, румуни, турки... У перехідний час розвитку нашої держави тут відбувався процес первинного накопичення капіталу і формування підприємницького класу: нині багато хто з колишніх дрібних торговців стали бізнесменами, відкрили на Буковині власні виробництва й підприємства. Ринок швидко розростався і набував цивілізованого «обличчя». Старі торговельні лотки «жабки», які більше нагадували контейнери для сміття, замінили легкі будівельні конструкції під кольоровою черепицею. У них розмістилися численні магазини, магазинчики, гуртовні. Сьогодні Калинівський належить до четвірки найбільших ринків України: на площі понад 26 гектарів обладнано близько 9 тисяч торговельних точок, працюють близько 20 тисяч осіб. Щодня ринок відвідують понад 50 тисяч людей. А торгують усіляким крамом — від продуктів і одягу до будматеріалів і автомобілів. Серед буковинських підприємств Калинівський ринок є найбільшим місцевим платником податків до бюджетів усіх рівнів. Попри це «Калинка», як називають торговище чернівчани, є відомим і щедрим «меценатом». Директор ринку Іван Ринжук  депутат міської ради, підтримує талановиту молодь, місцевих спортсменів європейського класу, допомагає інтернатам і літнім людям. Саме Калинівський ринок узявся за відбудову тепер знаменитого чернівецького Літнього театру, котрий розвалився від снігу і роками пролежав у руїні. Шикарний, улюблений вітчизняними й іноземними знаменитостями комплекс більш як на 2000 місць було збудовано за кілька місяців і здано раніше запланованого терміну.
Секретом такого успіху, вочевидь, стала ставка на власні сили. І директор Чернівецького міського торговельного комплексу «Калинівський ринок» Іван Ринжук цього не приховує. Вкладені у реконструкцію кошти, зокрема і внутрішніх інвесторів — тобто самих підприємців, тепер повертаються з прибутком. Відкриті на території ринку філії комерційних банків проводять політику мікрокредитування для бажаючих відкрити власну справу. Реєстрація суб’єкта підприємницької діяльності також відбувається прямо на місці: оформити всі потрібні документи можна у спеціальному відділку на ринку, не оббиваючи пороги різних кабінетів. Серед новацій чернівецького «Калинівського ринку» — громадська приймальня, де продавці та покупці можуть поспілкуватися з представниками різних структур виконавчої влади, і «антикорупційні скриньки» для скарг на неправові дії чи бездіяльність чиновників. А ще керівництво ринку започаткувало для своїх торговців правовий «лікнеп»: видання вісників із роз’ясненнями законів, прав і обов’язків підприємців та перевіряльників. На ринку також є власні підрозділи охорони, цілодобове відеоспостереження за торговими секторами, пожежна команда з автомобілем. І хоча це й «дороге задоволення», але воно незамінне в боротьбі з крадіжками та пожежами.
У тому, що ринок зберіг свій статус комунального підприємства, а відтак і солідного платника податків до місцевого бюджету, є значна заслуга і чернівецького міського голови Миколи Федорука. Хоча бажаючих приватизувати ринок не бракує й понині.
«У нас є одна проблема — нестабільність законодавства, — каже Іван Ринжук. — Головне завдання політиків — не заважати дрібному українському підприємцю стати на ноги, щоб не зупинити процес розвитку підприємництва та зародження середнього класу — гаранта економічної незалежності держави та спокою у регіонах. Для цього насамперед потрібно приймати зважені закони, а не в інтересах певного парламентського лоббі чи «під вибори», вдосконалити податкову і фінансово-кредитну систему».
У перспективних планах керівництва Калинівського ринку — відкриття супермаркету, торговельного центру. Мешканці столиці й великих міст України поступово звикають ходити на закупи не на базар, а, за європейським взірцем, до великих торговельних комплексів. Але поки що в ментальності багатьох українців ринок є невід’ємним атрибутом їх життя-буття, а можливість «поторгуватися» — своєрідною національною психотерапією. А на Буковині «Калинку» не випадково називають четвертим районом Чернівців. Адже це — справжнє місто в місті, зі своїм мікрокліматом і життям.
Чернівецька область.