Постійна делегація Верховної Ради України бере участь у роботі чотирнадцятої зимової сесії Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (Відень, Австрія).

Завданням 14-ї зимової сесії ПА ОБСЄ є обговорення стану виконання резолюцій та рішень Асамблеї, а також проведення дебатів у рамках трьох тематичних комітетів — з політичних питань і безпеки; з економічних питань, науки, технології і довкілля; з демократії, прав людини і гуманітарних питань.

За інформацією членів постійної делегації Верховної Ради України, яку очолює народний депутат Артур Герасимов, під час сесії парламентарії планують обговорити актуальні питання міжнародної політики. Зокрема, «транснаціональна безпека в регіоні ОБСЄ: боротьба з тероризмом», «співробітництво в сфері зміцнення енергетичної безпеки і нейтралізації екологічних і економічних викликів в регіоні ОБСЄ», «права людини мігранта і біженців». Крім того, відбудеться спеціальне обговорення за участю трьох загальних комітетів на тему «Реагування ОБСЄ на кризу в Україні та навколо неї».

У першому загальному комітеті з політичних питань і безпеки обговорюватиметься тема парламентського контролю збройних сил і сил безпеки: забезпечення транспарентності на національному та міжнародному рівнях за участю фахівців ОБСЄ.

Співробітництво в сфері зміцнення енергетичної безпеки і нейтралізації екологічних і економічних викликів в регіоні ОБСЄ буде однією з основних тем, винесених на обговорення у другому комітеті з економічних питань, науки, технології і довкілля. На ньому із доповіддю виступить координатор економічної та екологічної діяльності ОБСЄ д. Халіл Юрдакул Йігітгуден. Водночас учасники заходу заслухають виступ директора Секретаріату енергетичного суспільства Яшена Копача.

На засіданні третього комітету з демократії, прав людини і гуманітарних питань відбудеться відкрите обговорення питання прав людини мігранта і біженців за участю заступника генерального Директора Міжнародної організації з питань міграції Лаури Томпсон.

Усі три загальні комітети заслухають виступи заступників голів комітетів, пов’язані з виконанням рекомендацій Азербайджанської декларації, а також — попередні проекти доповідей і резолюцій, що будуть винесені на розгляд 24-ї щорічної сесії ПА ОБСЄ, яка відбудеться в липні цього року в Гельсінкі (Фінляндська Республіка).

У роботі сесії беруть участь парламентарії із 56 країн Європи та Північної Америки, а також представники багатьох асоційованих країн, міжнародних організацій і середземноморські партнери ОБСЄ. Нашу країну представляють народні депутати України: Артур Герасимов (БПП), Ганна Гопко («Самопоміч»), Ольга Бєлькова (БПП), Наталія Агафонова (БПП), Ігор Попов (Радикальна партія Олега Ляшка), Нестор Шуфрич (Опозиційний блок), Сергій Висоцький («Народний фронт»).

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.