Зустрічі напередодні стамбульського саміту альянсу
У Стамбулі лідери країн НАТО говоритимуть про розвиток демократії в нашій країні. Про це заявив генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер у Варшаві, де відбулася зустріч глав військових відомств країн НАТО й України. Брюссель вважає, що успіх української військової реформи має супроводжуватися посиленням демократичних інститутів, розвитком громадянського суспільства і забезпеченням верховенства права. «Це ті вкрай важливі передумови, які наближають Україну до реалізації законних сподівань про євроатлантичну інтеграцію. Все світове співтовариство стежить за підготовкою до жовтневих президентських виборів і за перебігом конституційної реформи, яку нещодавно відхилила Верховна Рада», — нагадав Яап де Хооп Схеффер.
Україна, як і раніше, — один з найважливіших стратегічних партнерів НАТО, адже в ряді випадків Київ довів, що є «виробником і експортером, а не простим покупцем, безпеки». І Стамбул дасть оцінку прогресу, якого досягнуто «в реалізації амбіційних планів, закладених у плані дій НАТО—Україна».
У Варшаві було підписано меморандум про взаєморозуміння між Україною і НАТО, у рамках якого альянс використовуватиме наші транспортні літаки для своїх операцій.
А за тиждень до варшавської зустрічі відбулася чергова сесія Парламентської асамблеї НАТО в Братиславі. Як повідомив «ГУ» глава нашої делегації перший заступник голови Комітету з питань євроінтеграції Олег Зарубінський, ПА НАТО також закликала українську владу забезпечити «чесні, вільні та прозорі» президентські вибори в країні. Було ухвалено навіть заяву «Президентські вибори в Україні 31 жовтня 2004 року», в якій зазначено: «Очікується, що Президент Леонід Кучма складе повноваження після закінчення другого терміну свого правління в жовтні. З огляду на нещодавній сплеск закриття опозиційних і незалежних медіа-видань і пропозицій щодо суперечливої конституційної реформи виникли побоювання, що влада намагається задушити критику чинного правління ще до виборів». З метою забезпечення моніторингу ПА НАТО відрядить до нас своїх спостерігачів.