На торгах Донецької фондової біржі продали останні 23,86 відсотка акцій ВАТ «Алчевський металургійний комбінат»
Через значну заборгованість комбінату попередні спроби держави реалізувати цей пакет не давали результату. І ось нарешті металевий лот за 5,5 мільйона гривень придбала одна компанія, що спеціалізується на торгівлі цінними паперами. Що, зрештою, так і станеться, мало хто сумнівався. Шалений попит на українську сталь на світовому ринку, який спостерігався упродовж перших чотирьох місяців року, зробив дуже спокусливою алчевську фішку. І швидше за все, тепер її пропонуватимуть стратегічному інвесторові — корпорації «Індустріальний союз Донбасу» (ІСД). Це вже побіжно підтвердив і його директор з корпоративних прав та інвестування Олександр Пилипенко. «Поки що вони намагаються з нами поторгуватися», — повідомив він.
Нагадаю, «ІСД» належить 32,12 відсотка акцій, 42 відсотки належить нерезидентам, проте всі права на управління цими активами на довгостроковій основі закріплено за «ІСД». Через це останній пакет для корпорації — чиста формальність. До того ж, нагадує Олександр Пилипенко, у лютому знову порушено справу про банкрутство меткомбінату, нині тут триває санація. Отже, лише після її завершення можна буде з’ясувати, які активи кому належать.
Саме через нестабільне становище підприємства у 90-ті роки, до якого призвели неефективна фінансова та збутова політика, бартерні розрахунки, вимивання оборотного капіталу, Фонду держмайна тривалий час не вдавалося реалізувати 25-відсотковий пакет акцій комбінату. Ситуація змінилася навесні 2002-го, коли після зміни частини акціонерів і дроблення акціонерного капіталу «ІСД» досягло довгострокових домовленостей з власниками щодо проведення узгодженої політики. Корпорація одержала згоду більшості представників ради кредиторів і оформила право представляти їхні інтереси. Тим часом комбінат продовжував занурюватися в борги. Проте вже у вересні 2003 року «ІСД» спільно з Duferco розпочав модернізацію комбінату, підписавши угоду про реконструкцію і поставку обладнання з австрійською компанією. Інвестувати у підприємство, яке перебуває на стадії санації, річ ризикована. Тому для цієї мети «ІСД» та Duferco створили спільне підприємство на паритетних засадах. Як стверджує голова правління «ІСД» Сергій Тарута, у процесі модернізації комбінату виробництво буде переорієнтовано на ринки Європи і США.