У Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони відбулися слухання з питань житлового забезпечення військовослужбовців та ветеранів військової служби.
Забезпечення житлом — одна з найболючіших соціальних проблем у вітчизняних Збройних Силах, яка ще більше загострилася з проведенням військової реформи. Нині в черзі на квартиру перебувають більш як 46 тисяч військовослужбовців, 11 тисяч із яких очікують на власне помешкання понад 10 років. Ще майже 19 тисяч — безквартирні ветерани військової служби. Як зазначали учасники комітетських слухань, схвалена Указом Президента 1999 року Комплексна програма забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей не виконується. Якщо згідно з програмою за сім років, до 2006-го, в Україні мали побудувати чи придбати 54,9 тисячі квартир, то за чотири роки було здано лише 15,1 тисячі квартир, тобто трохи більш як половину від передбаченого на папері.
Проте коріння цих бід не лише в недостатньому бюджетному фінансуванні. У рекомендаціях учасників комітетських слухань зазначається, що нерідко гроші з держказни виділялися, однак до військових не доходили або використовувалися неефективно. А житло, збудоване за рахунок державних субвенцій, надавалося не тим, для кого воно призначалося. Проведений парламентським комітетом аналіз звернень звільнених військовослужбовців свідчить про незадовільне розв’язання житлової проблеми, особливо в Київській, Вінницькій, Чернігівській та Хмельницькій областях, Черкасах, Житомирі, Харкові, Києві та в інших містах.
Одним із шляхів поліпшення цієї ситуації, на думку народних депутатів, може стати запровадження кредитно-іпотечної системи будівництва житла для військовоcлужбовців. І тут корисний російський досвід. «Треба виробити такий механізм: офіцера забезпечують службовим житлом, потім на його особистий рахунок перераховують кошти, щоб через певний час він міг отримати суму (за середньою вартістю) для придбання житла, — вважає голова комітету Георгій Крючков. — Водночас необхідно набагато ефективніше виконувати ті завдання, які передбачено державною програмою, спрямувати кошти передусім на завершення будівництва житлових будинків за схваленими планами силами будівельних організацій Міноборони, ширше практикувати придбання житла на вторинному ринку, активно попрацювати над реалізацією надлишкового військового майна в обмін на житло».