Футбол. Товариський матч. Франція—Україна. 1:0. Париж. «Стад де Франс». 6 червня. 65 000 глядачів. Арбітр — Дарко Заферін (Словенія). Гол: Зідан, 88.
Франція: Бартез, Галлас (Саньоль, 76), Тюрам, Сільвестр, Лізаразю, Вієра, Макелеле (Педретті, 84), Пірес (Вілтор, 84), Зідан, Саа (Марле, 76), Анрі. Тренер — Жак Сантіні.
Україна: Шовковський, Старостяк (Бідненко, 71), Русол, Федоров (Чечер, 78), Єзерський, Несмачний, Ротань (Назаренко, 85), Тимощук (Венглинський, 90+1), Шелаєв, Гусєв (Ребров, 61), Воробей (Косирін, 69). Тренер — Олег Блохін.
Важко протидіяти команді, яка цілком заслужено вважається однією з найсильніших у світі. Вона чудово підготувалася до фінального турніру Євро-2004 та ще й святкувала цього дня 100-річчя свого футболу.
Та якщо дуже постаратися, можна принаймні зіграти гідно. Це й продемонструвала, як на мене, збірна України. Вона, до речі, відзначала свій ювілей — грала сотий матч. І лише ціною неабияких зусиль французам удалося «видряпати» собі подарунок на останніх хвилинах поєдинку. Знову у всій красі виступив Зінедін Зідан, котрий ще раз довів: він — найкращий футболіст світу. Проліз, продерся і влучно пробив. Зупинити такого просто неможливо.
Загалом матч був по-справжньому бойовий і напружений. А для нас особливо корисний, бо молоді українські футболісти здобули дорогоцінний досвід. Вони досить злагоджено і грамотно захищалися. Головне, що тривалий час не притискалися до власних воріт. Хоча й особливого клопоту французьким оборонцям не завдавали.
Заради справедливості слід сказати, що й господарі в першому таймі лише раз були близькі до мети. Коли на 18-й хвилині Зідан фінтами розкидав українських захисників і, опинившися прямо проти наших воріт, з лінії карного майданчика сильно пробив. Шовковський зіграв майстерно.
Порівняно спокійно на полі було до 69-ї хвилини. Пірес, якому ніхто не заважав, пробив із найзручнішого становища (знову збірну України врятував її воротар). І от після цього моменту футболісти Франції, мов гірська лавина, посунули на наші позиції. На 78-й хвилині після чудової передачі Піреса мав забивати Анрі, якого «загубив» Бідненко. Однак лондонський «канонір» не влучив по м’ячу. 85-та хвилина. Зідан виконував штрафний. Усі подумали, що він зробить навісну передачу або відкине м’яча під удар партнерам. Та де там. Він, бісів син, сам ударив щосили по воротах. І якби влучив...
Утім, через три хвилини суперфорвард зробив-таки свою справу, зігравши просто фантастично. Отже, французи добряче упріли, намагаючись зробити собі подарунок. І свого, зрештою, дочекалися. А нашим забракло кількох хвилин, щоб завершити все почесною нічиєю. Однак можна з оптимізмом казати, що вже окреслився склад гравців, яких Олег Блохін поведе у відбірковий турнір світового чемпіонату.
А ось що сказав про гостей і матч Жак Сантіні:
— Україна показала, що є дуже сильною збірною. Нам було неймовірно важко долати її. Можу сказати, що в найближчому відбірковому циклі до чемпіонату світу—2006 у команди Олега Блохіна непогані перспективи. Проте маю зробити комплімент і своїм хлопцям. Незважаючи на жорстку гру суперника в обороні, нам вдалося вирвати важливу, насамперед у психологічному плані, перемогу.
***
Контрольні зустрічі національних збірних. Ліхтенштейн—Греція. 0:2. Корея—Туреччина. 2:1. Англія—Ісландія. 6:1. Данія—Хорватія. 1:2. Швеція—Польща. 3:1. Нідерланди—Ірландія. 0:1. Португалія—Литва. 3:1. Іспанія—Андорра. 1:0. Латвія—Азербайджан. 2:2. Швейцарія—Ліхтенштейн. 1:0. Чехія—Естонія. 2:0. Німеччина—Угорщина. 0:2.
Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.