Миколу Леонтійовича Юрчука із селища Клевань Рівненського району односельці порівнюють то з Будулаєм, то із Знахарем — героями відомих кінофільмів, дехто називає Клеванським Самсоном. Чоловік, який дружить з гумором і має незлобиву вдачу, на те не ображається, бо кожне з порівнянь народилося не саме по собі.
Скажімо, схожість з Будулаєм у тому, що Микола Леонтійович має таку само бороду. Ото як вийшов на пенсію (а чоловікові, за його словами, сімдесят з гаком років), то й завів її.
— Тому завів, що всі представники нашого роду по чоловічій лінії носили бороди: і мій дід, який був купцем третьої гільдії, і мій батько, який спочатку служив протодияконом, згодом — священиком, — пояснює Микола Леонтійович.
Щодо порівняння із Знахарем, то й тут клеванці мають рацію. Адже їхній односелець подовжив життя не одній людині, ось уже впродовж багатьох років здаючи кров. Він — Почесний донор України. Від односельців ми також дізналися (сам чоловік скромно про це промовчав), що Микола Леонтійович Юрчук ніколи не розгублюється у критичних ситуаціях, тож врятував кількох людей з вогню, а також на воді....
Підходить чоловікові і порівняння із Самсоном: він має кремезну статуру, що не заважає йому бути дуже рухливим. Все життя не цурався важкої фізичної праці — адже в селі без цього ніяк, хоча й мав дуже інтелігентну й інтелектуальну професію — у нього майже сорок два роки педагогічного стажу.
— Хто сказав, що на пенсії людина має відпочивати? — обурюється Микола Леонтійович. І на власному прикладі доводить, що й у ці роки можна бути соціально активним.
Він очолює районну спілку ошуканих вкладників. А ще зізнався, що його тягне до людей, до спілкування з ними. Тому коли їде за продуктами на велосипеді, зупиняється біля кожного, хто бажає з ним погомоніти про життя. Таких чимало, бо М. Юрчука поважають у селищі за мудрість, щирість, відверту вдачу. Дружина не дорікає чоловікові, бо за довгі роки подружнього життя навчилася розуміти його, так само, як і він її. Тож жінка знає, що тільки активність і спілкування з людьми додають Миколі Леонтійовичу сил.
Рівненська область.