На Вінниччині вдалося здолати небезпечне захворювання тварин 
Уже третій рік поспіль в області не зафіксовано жодного випадку «сибірки»: її вдалося прогнати не лише з ферм сільгосппідприємств, а й з дворів індивідуальних власників корів, стверджує начальник обласного управління ветеринарної медицини Григорій Сидорук. Ще з повоєнних років за областю закріпилася недобра слава регіону з поширення епідемії цієї страшної недуги. Були періоди, коли із 3,5 тисячі неблагополучних стаціонарних пунктів (таким терміном у ветмедицині позначають вогнища спалаху хвороби) три тисячі припадало на Вінницьку область.
Біда приходила зазвичай з південних районів області. Не рік і не два фахівці сушили голову над тим, чому саме цей регіон є джерелом поширення епідемії. Як з’ясувалося, причина постійних спалахів вогнищ «сибірки» — у структурі тамтешніх грунтів. Дослідження показали: в них таке благодатне середовище для визрівання і росту бактерій, що збудники хвороби там можуть жити близько ста років.
Грунти лікувати важче, ніж тварин. Тому в управлінні ветмедицини після тривалих дискусій вдалися до кардинальних заходів. Одним з них, як пояснив Г. Сидорук, стало збільшення кількості щеплень проти «сибірки». Якщо чинними нормативними документами передбачено їх проведення раз на рік, то вінничани роблять їх двічі протягом року.
— Звичайно, ми ризикували, — каже Григорій Павлович. — Недотримання будь-якої інструкції у ветмедицині уже є порушенням. До того ж не знали, чи досягнемо ефекту. Хвилювалися й за те, чи не позначиться подвійна доза щеплень  негативно на здоров’ї корів...
Десятки разів фахівці управління консультувалися не лише у Державному департаменті ветмедицини, а й з науковцями, практиками. Зокрема, чимало аналітичного матеріалу надав ветеран ветмедицини, колишній начальник обласного управління Михайло Скупий. Отримані результати перевершили сподівання. Як каже Г. Сидорук, власники корів починають забувати про «сибірку», яка ще донедавна тримала їх у постійній напрузі. В області понад 300 тисяч корів. Тому, за великим рахунком, уточнює співрозмовник, зусиллями ветслужби справді знято велику соціальну напругу в області.
Ліквідовано також вогнища захворювання на туберкульоз. Найгірший стан справ був у господарствах Бершадського району. Протягом трьох років фахівці управління, як кажуть, не випускали проблему з поля зору. Вжиті заходи дали бажаний результат: на сьогодні недугу залишилося прогнати тільки з одного господарства названого району. В інших районах не мають клопоту з лікуванням туберкульозу.
Серед інших недуг, з якими ведуть боротьбу ветлікарі, співрозмовник назвав захворювання тварин на лейкоз. Такі випадки зафіксовано в трьох районах —Хмільницькому, Калинівському і Бершадському. Без ідентифікації поголів’я молодняка, вважає Г. Сидорук, позбавитися від названого захворювання практично неможливо. Хоча сама ідентифікація також є проблемою: рух молодняка тварин неконтрольований — купівля-продаж відбувається саме тоді, коли треба проводити щеплення. На думку співрозмовника, ця проблема є загальнодержавною, самих лише зусиль ветмедицини для її розв’язання замало.
Зняти названі проблеми вдалося завдяки збільшенню кількості ветеринарних пунктів: нині вони є на території кожної сільської ради. Бо зрозуміли, що без ветлікаря на селі ніяк не обійтися. Якщо раніше основне поголів’я тварин зосереджувалось у господарствах, то тепер навпаки — і корів, і свиней більше в індивідуальних господарів.
Здавалося б, в області, де готують фахівців ветеринарної медицини — ветеринарний технікум у місті Тульчині, не повинно бути проблеми з кадрами ветпрацівників. Однак в установах ветеринарної служби  67 вакантних місць. Начальник управління пов’язує це насамперед з невеликою платнею. Тому дедалі більше фахівців беруться за приватну практику, нею вже займаються 76 ветеринарних працівників. Як вони практикують? Які застосовують препарати? За вирішенням цих та низки інших питань стежить управління ветмедицини. Воно взяло на себе і контроль за якістю препаратів ветмедицини, які реалізуються в області. Навіть створили спеціальний відділ, що здійснює планові перевірки аптек та кіосків.
Вінницька область.