Голова Верховної Ради України Володимир Литвин звернувся з листом до Президента України Леоніда Кучми з приводу ситуації, що склалася в Національній спілці письменників. Про це «ГУ» повідомила прес-служба ВР.
Володимир Литвин поінформував, що зустрівся з провідними українськими письменниками. «Учасники зустрічі з тривогою і болем говорили про те, що на спілку чиниться безпрецедентний адміністративно-судовий тиск, унаслідок якого діяльність цієї громадської творчої організації паралізовано: відключено телефони, припинено поштовий зв’язок, заблоковано банківські рахунки, вводяться заборони на використання чинних реквізитів юридичної особи, натомість поспішно приймаються рішення органів дозвільної системи про реєстрацію нових тощо. Подібного прецеденту, казали письменники, не знали за жодних часів і владних режимів. Навіть під час жорстоких репресій 30—40-х років минулого століття», — зазначає В. Литвин.
Письменницька громадськість сподівається, що глава держави сприятиме у розблокуванні діяльності спілки, а також проведенні загального з’їзду українських письменників, на якому митці вільно, самі — без тиску й сторонніх «рекомендацій» — визначать долю і майбутнє організації.
Глава парламенту звернувся з листом і до Голови Верховного Суду України Василя Маляренка з проханням «уважно вивчити ситуацію, що склалася в місцевих судах» навколо розгляду питань стосовно НСПУ.