Денне засідання 4 червня
На пленарному засіданні обговорювали депутатський і президентський законопроекти про порядок організації та проведення мирних заходів і акцій в Україні.
У своїй доповіді Геннадій Удовенко зазначив, що лише торік за даними Міністерства внутрішніх справ відбулося 60 тисяч масових заходів, у яких взяло участь 46 мільйонів громадян України. 
Головним постулатом депутатського законопроекту є те, що організація мирних заходів, зборів, демонстрацій має повідомний характер: організатори звертаються до органів виконавчої влади і ставлять їх до відома про те, що планується. Це вони мусять зробити за три дні до заходу.
Представники органів виконавчої влади зобов’язані прийняти це повідомлення, відповідно його оформити і зробити все для проведення цього заходу. Законопроект розширює перелік мирних акцій і вводить новий термін — «пікетування». Причому про пікетування, якщо збирається менше 50 чоловік, не потрібно інформувати органи виконавчої чи місцевої влади. 
Представляючи президентський законопроект, перший заступник міністра юстиції Анатолій Заєць сказав, що цим законопроектом врегульовано всі форми мирних зборів, які йменуються прилюдними заходами. Законопроект так само має повідомний характер і своїм змістом дуже близький до депутатського. Єдине, що їх відрізняє, це конкретизація прав і обов’язків організатора, прав і обов’язків учасників, а також прав і обов’язків тих органів, які відповідальні за забезпечення проведення заходів.
Цю конкретизацію і не сприйняла значна частина депутатського корпусу. Право громадян на мітинги може потонути в тяганині, адмініструванні й не буде реалізовано. Перший заступник голови профільного комітету Микола Шульга сказав, що на засіданні комітету якраз на ці моменти його члени і звернули увагу, дійшовши висновку, що більш підходящим є законопроект, запропонований народними депутатами.
Голосуючи, депутатський законопроект підтримали 165 парламентаріїв, президентський — 139.
Спроба головуючого Адама Мартинюка відправити обидва законопроекти на повторне перше читання також не знайшла підтримки. Законопроекти відхилено.