Опозиція з першого дня літа наполегливо блокувала трибуну і вимагала повернутися до розгляду заборони приватизації «Криворіжсталі» та питання виведення українських миротворців з Іраку. (А після заслуховування у вівторок звітів заступників керівників силових структур про мукачевські події вимагала ще й відставки Генерального прокурора за бездіяльність.). Щодня лідери депутатських груп і фракцій шукали компроміс на погоджувальних нарадах. Однак більшість відмовлялася розглядати ці питання в закритому режимі й таємно голосувати. Та й деякі представники опозиції, зокрема Олександр Мороз, наприкінці тижня вже натякали на безперспективність «барикадних» методів боротьби в парламенті за свою позицію.
Безперечно, головною подією тижня стало затвердження звіту Кабінету Міністрів про виконання «напруженого», проте «реалістичного» бюджету за минулий рік. Напередодні президентських виборів стовідсоткове виконання і дохідної, і видаткової частини головного фінансового документа — добрий козир для кандидатів від влади. Проте «пишні» цифри весь минулий тиждень критикувала опозиція, яка закидала уряду ще й приховування доходів. Найоб’єктивніше ситуацію оцінив глава парламенту: досягнення є, але їх треба розглядати в сумному контексті економічного занепаду й одного з найнижчих у Європі життєвих рівнів українських громадян. І нагадав, що уряд та парламент відповідають за ситуацію в державі спільно й мають плідно працювати, а не ставити політичні ігрища вище за державні інтереси.
Схоже, депутати прислухалися до пропозиції Голови ВР і затвердили низку соціально-економічних законів. Зокрема, прожитковий мінімум для дітей з багатодітних сімей з 1 січня наступного року збільшили на 20 відсотків, взяли до уваги пропозиції Президента і врегулювали заборгованість із вкладів у банку «Україна» тощо.
Минулого тижня продовжувалася міграція у лавах народних обранців. Так, парламентарії достроково припинили депутатські повноваження Міністра Кабінету Міністрів Анатолія Толстоухова (інших п’ятьох сумісників глава держави пообіцяв звільнити з держпосад, якщо вони не покладуть депутатський мандат). А мажоритарник Михайло Добкін із «Центру» перейшов до складу СДПУ(о), яка, мовляв, відстоює політичну реформу. До речі, робоча група з підтримки узгодженого проекту змін до Конституції ще вчора мала розставити крапки над «і» й визначитися щодо способу обрання Президента, імперативного мандата і пропорційних парламентських виборів.
Проте деякі фахівці схильні вважати, що прихильників у «лицарів червоної троянди» збільшується через тиск з боку адмінресурсу. Та й глава парламенту Володимир Литвин після ознайомлення з «гнітючими» фактами звернувся з листом до Президента України Леоніда Кучми з приводу неправомірних дій правоохоронних органів стосовно «центристів». Водночас парламентарії теж вирішили розібратися, хто «викручує руки» їхнім колегам і створили тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів тиску на народних депутатів із боку органів влади.