Військові моряки України та розробники успішно завершили спільні випробування нового пошуково-рятувального судна, проект якого належить фахівцям київської фірми «АКО».
Головне, що потрібно в екстремальних умовах, — це швидкість, твердість корпусу, здатність витримувати великі перевантаження. Усім цим вимогам відповідає новий катер, до речі, за найжорсткішими міжнародними стандартами. За водотоннажності більш як дві тонни він здатний розвивати швидкість до 85 км на годину. Навіть з повним завантаженням катер по воді, як по землі, здатний мчати 68 км за годину. Він, як мураха, може переміщати вантаж (1065 кг), приблизно рівний його власній вазі.
Найскладніше у програмі випробувань — скидання на воду судна (з екіпажем і повним завантаженням) з триметрової висоти. Водночас ще імітувався удар об борт несучого корабля. І цей іспит нове вітчизняне судно склало на відмінно — витримало чотирикратне перевантаження з прогином лише 8 мм за допустимих 25. Коли пошуково-рятувальний катер стане у стрій діючих у складі Військово-морських сил України, він виходитиме в море незалежно від сили шторму, бо не має обмежень щодо бальності.