Королі і принци шахового світу б’ють на сполох. На шахівниці хаос і невизначеність. Якщо в минулому імена Альохіна, Ботвинника, Таля, Петросяна, Карпова, Каспарова знав кожний хлопчисько, то тепер навіть добре поінформований інтелігент навряд чи назве ім’я чемпіона світу із шахів. Мало того, сьогодні ніким не контрольовані чиновники ФІДЕ мають величезну владу. Вони легко можуть звести високі адміністративні перепони на шляху юного генія чи вундеркінда з української, польської, німецької та іншої глибинки на світовий шаховий Олімп.
Сталося це тому, що якщо в часи геніїв клубу чотирьох слонів шахова корона крім власне світової слави давала чемпіону звичайний лавровий вінок, то тепер (не без допомоги скандального і прагматичного американця Боббі Фішера) у гру мільйонів утрутився «золотий телець». Величезні гонорари і призові фонди змагань відсунули на другий план власне спортивну і творчу складові сучасних шахів. У шаховому світі не стало чітких правил, що відсівали б слабких, а сильним давали би можливість брати участь у престижних турнірах.
Як наслідок, у дружному колись шаховому товаристві з’явилися опортуністи і сепаратисти, націоналісти й патріоти, центр і периферія, бідні й багаті. Незліченні чемпіонати світу провадять з класичних і швидких, командних і групових, індивідуальних шахів. Чиновники використовують імена шахових грандів у своїх політичних і фінансових іграх, знімають із престижних змагань будь-якого майстра гри у шахи, котрий не сподобався. Дійшло до того, що минулого тижня кілька національних шахових федерацій виступили з заявою, у якій зазначають, що ФІДЕ усуває всесвітньо відомих гросмейстерів від участі в офіційних турнірах, зокрема й чемпіонату світу, що його планують провести в Лівії. Відповідальність за нинішню кризову ситуацію в шаховому світі, на думку деяких відомих гросмейстерів, несе нинішній президент ФІДЕ Кирсан Ілюмжинов.
Екс-чемпіон світу з шахів Анатолій Карпов (на знімку) поділився своїми тривогами з приводу ситуації у ФІДЕ та організації світової шахової першості з кореспондентом «Голосу України» в Москві.
— Анатолію Євгеновичу, що вас тривожить в організації чемпіонату світу, який ФІДЕ планує провести в Лівії?
— Безладдя в шаховому світі виникло не сьогодні. Нагадаю, що коли Кирсана Ілюмжинова було обрано 1995 року президентом ФІДЕ, він заявив, що принесе мир у шахи. Однак сьогодні ми можемо констатувати, що на майбутньому так званому чемпіонаті світу не братиме участі жоден чемпіон світу. Каспаров не виступає, бо президент ФІДЕ пообіцяв йому, що саме він гратиме з переможцем шахових змагань у Лівії. Крамник не грає, бо він виступає у паралельній системі. ФІДЕ, не зрозуміло з яких причин, виключила з цього турніру нині чинного чемпіона світу за версією ФІДЕ Руслана Пономарьова. Треба підкреслити, що з українським шахістом чиновники ФІДЕ поводяться недозволенно протягом двох років. Крім того, вони виключили із шахового чемпіонату Халіфмана, Аннанда, Карпова. Отже, чемпіонат у Тріполі буде унікальний. У ньому не братимуть участі чемпіони світу з шахів.
— А який вихід ви бачите з цієї ситуації?
— Нам нічого не пропонують, удають, що нас просто немає. Але завжди була традиційна процедура запрошення шахістів для участі в чемпіонатах світу. Посилали індивідуальні запрошення, що їх підтверджувала національна федерація. Сьогодні Кирсан Ілюмжинов пропонує нам виловлювати інформацію на офіційному сайті ФІДЕ. Не визначено ні дат, ні термінів подачі заявок на світовий шаховий чемпіонат. У цьому хаосі й безладді чиновники ФІДЕ поводяться як їм заманеться.
Такий порядок шаховий конгрес не затверджував, а Кирсан Ілюмжинов вважає, що він великий шаховий демократ, а ФІДЕ — найдемократичніша спортивна федерація. Я вважаю, що ФІДЕ мусить зважити на думку шахістів, чи згодні вони з такими правилами організації і проведення світових шахових чемпіонатів. Знаєте, Кирсан Ілюмжинов не готує і не підписує жодного документа, що стосується інтересів шахістів. Це робиться для того, щоб ні в кого не з’явилося бажання і можливості оспорити дії ФІДЕ в суді. Нам пропонують підписувати так звані односторонні контракти. Шахіст геть беззахисний перед чиновниками, бо у ФІДЕ немає жодних зобов’язань ні перед національними шаховими федераціями, ні перед окремими шахістами.
Москва.