Артезіанська «аква віта» — краща за багатьма показниками, але не панацея
7. Не кожен сад для криниці
За твердженням фахівців, полтавці доки не відчувають дефіциту води: ліміт забору по області становить 334,5 млн. куб. м на рік, а реально використовується 84%. У регіоні 1404 колодязі громадського та 202593 — індивідуального користування. Споживають воду з них 33% мешканців. Як свідчать результати аналізів, у 54% узятих проб вода не відповідає вимогам щодо вмісту нітратів. Допустима норма в 10 мг на кубічний дециметр іноді перевищується у 10, 20, а то й 30 разів!..
Наші поради
Якщо немає навіть примітивного побутового фільтра, відстоювати акву слід не менш як добу. Потім прокип’ятити. Можна покласти в глечик із сирою водою срібну ложку, чистий камінець креміню або настоювати її кілька годин на яблучних шкірках, журавлині, брусниці, листі горобини. Використовують і талу воду. Її, відстояну від хлору, заливають у каструлю чи високе блюдо і ставлять у морозилку домашнього холодильника. Спочатку замерзає вода навколо стінок посудини: лід там чистий і прозорий, як скло, — ото його, розтопивши, і споживають.
Споживання колодязної — шлях до... реанімації?
Мій давній і більш-менш заможний приятель, після перенесеної кілька років тому хвороби, перейшов на криничну воду. Мав добрий десяток адрес колодязів із «найсмачнішою» аквою в різних куточках області. Одну вважав цілющою для шлунка, іншу — для нирок, третю — печінки... Піврічний курс «лікування» закінчився на... лікарняному ліжку. І то щастя, що потрапив до тямущого медика, який зумів вчасно поставити точний діагноз: отруєння... занітраченою колодязною водою.
Завідувач реанімаційного відділення обласної дитячої лікарні Олександр Варяниця розповів про випадок, що трапився в одному із сіл Великобагачанського району:
— Молода мама погодувала двох немовлят кашкою, приготовленою на колодязній воді, сповила і поклала спати. Коли через деякий час розгорнула, одне дитя було мертве. Другу дитину ледве врятували від отруєння нітратами в реанімації... Ледве не закінчилося трагічно життя і двотижневого малюка з Козельщинського району. Його мати також приготувала молочну суміш на колодязній воді.
Члени полтавської громадської екологічної організації «Мама-86» вже сім років працюють за проектом «Питна вода в Україні». Головна мета — привернути увагу влади і місцевого населення до розв’язання проблеми нітратного забруднення питної води на прикладі села Піски Лохвицького району. Тут, окрім високого нітратного забруднення, небезпека таїлася і в складах мінеральних добрив та пестицидів, розташованих вище рівня села. До того ж на території діють нафтогазодобувні свердловини. Діти в школі воду зі свердловин не пили, а вживали колодязну, навіть не підозрюючи, що вміст нітратів у ній перевищував норму в 10 разів!
Наші поради
У розвинених країнах давно відмовилися від хлору і вдаються до інших методів, зокрема озонування. Та він не всім по кишені й до того ж складний. Найбільшого поширення набуває обробка води ультрафіолетовими променями.
Копав козак криниченьку...
За свій довгий вік житель села Попівки Миргородського району Василь Візір викопав 460 колодязів! Перший відрив на особистому подвір’ї далекого 1949 року. Найглибший, якщо точно — 28-метровий, у Рашівці Гадяцького району. Всякого траплялось: і пливунами в шахті завалювало, і цебро над головою обривалося, траплялись й інші пригоди. Та не було тільки такого, щоб Василь Корнійович не знайшов воду! Пригадуються його прикмети і поради, а дідусь був у своїй справі досить метикуватий і спостережливий.
Найперше треба вдало вибрати місце для криниці: це має бути місцина на узвишші, подалі від господарчих споруд, смітників, звалищ, тобто усіляких нечистот. Воду, при копанні, беруть тільки третю — дві перші зливають. Обов’язково має бути високий зруб із кришкою і дашок.
— Не пригадую жодного випадку, щоб хтось отруївся моєю водою, — зазначив Василь Візір.
Та, схоже, благополучні часи минули. Нині фахівці-санепідеміологи наполягають, аби на кожну криницю був обов’язково заведений паспорт-сертифікат. Бодай раз на рік із колодязів потрібно здійснювати забори води для аналізів. Ці та інші організаційні заходи максимально сприятимуть виявленню неблагополучних джерел і дадуть змогу проводити комплекс робіт з очищення неякісних вод.
Полтавська область.