Хмари склубочились над відомою не тільки в Галичині незалежною «Львівською газетою». Її засновників — колишніх активних учасників бунтівного «Студентського братства» підприємця Ярослава Рущишина та керівника культурно-мистецького центру «Дзига» Маркіяна Іващишина  —  звинуватили в ухилянні від сплати податків на суму майже 150 тисяч гривень. Звинувачення дуже серйозне, не якась «цивільна» образа гідності: засновникам інкримінують чистий кримінал — ч.3 ст.212 ККУ.
Звичайно, суворість претензій можна було б зрозуміти. Як сказав колишній головний податківець області Сергій Медведчук, «любов до України не звільняє від сплати податків». Але так само «не звільняє» від сумнівів у справедливості сатисфакцій та «любов», яку львівські митарі вже давно демонструють до «ЛГ».
Проблеми зі «сплатою податків» можна було передбачити після появи в «ЛГ» серії критичних матеріалів про діяльність керівників податкової адміністрації у Львівській області, зокрема, автора вищезгаданого професійного афоризму Сергія Медведчука. Газета звинувачувала високих посадовців у корупції, незаконності операцій із поверненням ПДВ, перевищенні ними повноважень. Як стверджує в коментарі оглядачеві «ГУ» головний редактор Олесь Пустовойт, «дієвість газетного рядка обернулася численними перевірками і спробами порушити кримінальні справи, але нічого серйозного не знаходили...»
Тепер, очевидно, знайшли, з’ясувавши, що два роки тому під час проведення музичного фестивалю «Слухай українське» підприємство М. Іващишина недодало фірмі Я. Рущишина рекламних послуг, внаслідок чого і вигулькнула сума податкової «недоїмки» (!) Такий екскурс в історію, погодьтеся, більш ніж дивний. «Те, як швидко прокуратура провела розслідування і не взяла до уваги наші аргументи, може свідчити лише про одне — на неї тиснуть», — вважає і пан Рущишин. До речі, Ярослав до заснування «ЛГ» не мав жодних проблем з податківцями і навіть був двічі нагороджений ними як взірцевий платник податків.
Суд над «злісними неплатниками» має розпочатися сьогодні. Найцікавіше, що справу розглядають у суді Сихівського району Львова. «Жоден суб’єкт не перебуває під його юрисдикцією, — уточнює Олесь Пустовойт. — І нам залишається здогадуватися, чому саме Сихів сподобився такої уваги...» Нам також залишається згадати, що Сихівський місцевий суд у липні 2003 року скасував результати виборів у Мукачевому, чим прославився на всю Україну. І тому зовсім не дивно, що саме тут розглядатимуть «податкове» питання. Припускаю, що служителі тутешньої Феміди — найзразковіші платники податків в області.