Тема майбутніх президентських виборів в Україні була основною під час вчорашньої зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Литвина з доповідачами Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ханне Северинсен та Ренате Вольвенд — про це повідомив прес-секретар Голови ВР Ігор Сторожук. «Позиція парламенту і моя особисто полягає в тому, що мають бути створені всі необхідні для вільного волевиявлення умови, — зазначив Володимир Литвин. — Саме демократичні вибори важливі для нормального політичного розвитку України».
Під час розмови представники ПАРЄ висловили зауваження до певних аспектів майбутньої передвиборної кампанії. Ці зауваження, за оцінкою Володимира Литвина, свідчать про відсутність на сьогодні якихось глобальних проблем, а більше стосуються деталей. Зокрема, співрозмовники зійшлися на потребі створення нового реєстру виборців, що дасть змогу значно зменшити кількість можливих порушень і зловживань. Голова Верховної Ради повідомив, що вже дав доручення відповідним комітетам ВР з підготовки законопроекту та прискорення його розгляду парламентом.
Ішлося також про потребу організації навчання членів територіальних виборчих комісій: сторони зазначали, що їхній фаховий рівень недостатній. Голова ВР повідомив, що доручив підготувати універсальну систему навчання та тренінгу, які проводитимуть спільно з ЦВК. Крім того, Володимир Литвин висловився за розширення спостереження за ходом виборів. У цьому зв’язку він заявив про потребу створення законодавчо закріпленого механізму, що передбачає участь у спостереженні і зарубіжних, і українських неурядових організацій, а відповідні рекомендації розроблятиме Консультативна рада при Голові ВР. Володимир Литвин також повідомив, що розроблятиметься законодавче обмеження кінцевого терміну зняття кандидата з реєстрації — щоб уникнути ситуацій, коли таке зняття відбувається перед самим голосуванням.