Під час президентських виборів 25 травня безпосередньо на дільницях перебуватимуть не менше чотирьох тисяч спостерігачів від Комітету виборців України. Про це під час прес-конференції в Полтаві повідомив керівник КВУ Олександр Черненко (на знімку).

Він також зазначив, що серед них будуть і волонтери об’єднання «Майдан», з яким КВУ підписав відповідний меморандум. Разом із представниками інших громадських організацій всеукраїнського і місцевого рівнів, а також численними міжнародними спостерігачами це буде досить потужний корпус незалежного контролю.

Та чи відбудуться самі вибори з огляду на постійні провокації іноземних загарбників і доморощених сепаратистів, які спрямовані на зрив процесу волевиявлення народу? 

На думку О. Черненка, Україна ще не дійшла до тієї критичної точки, коли можна говорити про реалізацію цих підступних планів ворогів нашої держави. 

Згідно із законодавством, точкою неповернення може стати тільки введення надзвичайного стану, причому навіть в окремих регіонах. Водночас поки що законодавчо не визначено, як діяти у разі оголошення такого стану: «увімкнений» механізм просто «ставити на паузу» та відтерміновувати чи згодом починати новий виборчий процес?

У Комітеті виборців переконані, що за нинішніх обставин з терористами та сепаратистами ще можна і треба боротися у рамках антитерористичної операції, не вдаючись до «надзвичайки». Тут також констатують, що «на сьогодні всі необхідні для організації виборчого процесу процедури здійснюються у передбачені законом строки». Зокрема, повсюдно вже сформували окружні виборчі комісії. Зрозуміло, за винятком Криму, де організувати виборчий процес фактично неможливо.

— Тим, хто хоче зірвати вибори й у деяких інших регіонах України, передовсім на сході, хотілося б нагадати про зміни до законодавства, — зазначив О. Черненко. — Згідно з ними, якщо процес волевиявлення не відбудеться на окремих дільницях чи навіть в округах, це не вплине на загальну правову легітимізацію виборів Президента України. ЦВК зобов’язана буде встановити їхні результати без урахування голосів виборців на тих дільницях, де голосування не відбулося. Тож усі, хто чинитиме такі перепони, мають усвідомити: вони лише крастимуть голоси своїх земляків.

Полтава.

 

Фото автора.