Вітрильний спорт. П’ята регата «Кубок Вадима Гетьмана». Участь брали 18 екіпажів крейсерських яхт.
Упродовж чотирьох днів на Київському водосховищі тривали ці захопливі і яскраві змагання. «Голос України» традиційно надає їм інформаційну підтримку. Завершилися вони перемогою екіпажу вітрильника «Океан» (Київська область) на чолі з капітаном Олександром Казнодієм. Це вже третій такий успіх злагодженого колективу і другий поспіль.
— Нинішні перегони відзначалися безкомпромісною і напруженою боротьбою, — сказав після фінішу пан Казнодій. — Результати шести найкращих яхт у перші дні були майже однакові. Жодних там фаворитів. Лише передостанній день дав нам змогу піти у відрив. Якщо чесно, то минулого року перемагати було значно легше. Отже, рівень учасників зростає, і це має тішити організаторів. А ми, звичайно, безмежно щасливі. Дуже дякуємо тим, хто допомагав нам, особливо спортивному товариству «Україна», яке ми представляємо...
У Київському яхт-клубі, де відбувалося свято закриття, можна було побачити багатьох публічних людей: екс-прем’єрів, колишніх і теперішніх міністрів, народних депутатів. Організаційний комітет регати вже за традицією очолював Ігор Мітюков. Тепер він — Надзвичайний і Повноважний Посол України у Великій Британії та Північній Ірландії. Дехто з поважних персон узяв участь у церемонії нагородження переможців та призерів.
А Кубок і чек на десять тисяч гривень екіпажеві «Океану» вручила дружина Вадима Петровича Гетьмана — Валентина Опанасівна.
Друге місце посів екіпаж яхти «Енергія» (Харківська область, капітан Денис Хащина), третє — «Оксамит України» (Славутич, Василь Колобов), четверте — «Анатолія» (Одеса, Володимир Богомолкін), п’яте — «Дукат» (Київ, В’ячеслав Кротенко), шосте — «Гетьман» (Київ, Леонід Дзюбенко).
Удруге проводили перегони і для юних яхтсменів, котрі виступали на «Оптимістах». У дівчаток перемогла Євгенія Пушинська. А у хлопчиків відзначилися брати-близнюки Ісаєнки. Владислав став переможцем, а Василь фінішував третім. Друге місце посів Богдан Семенюк.
Звісна річ, особливо радів успіхові сина Юрій Семенюк — член правління компанії ІСФП, член оргкомітету регати, відомий яхтсмен, учасник багатьох регат, майстер спорту міжнародного класу.
— Богданові минуло одинадцять, — розповідає про сина-призера його тато. — Бачу, що справа, яку він опановує лише півтора сезону, йому справді до душі. Він ходив зі мною на більших вітрильниках. Хлопчик захоплений вітрильництвом, а мені від цього велика радість.
— А тепер поділіться враженнями про нинішні перегони.
— Після кожних перегонів традиційно здійснюється модифікація яхт. Іншими словами, судна додають у швидкості. Сім’ю яхтсменів поповнили нові учасники з доброю олімпійською кваліфікацією. Вони приходять у змагання більших вітрильників і набувають потрібного досвіду. І це особливо приємно.
Особливо тішить те, що до нас цього разу прибула представницька делегація яхтсменів із Польщі. Вони змагалися за інноваційний приз у перегонах, котрі відбувалися паралельно з основними. Це справді провідні екіпажі з цієї країни, яка має потужне вітрильницьке коріння. Серед гостей спортсмени зі світової еліти: Роман Пашке — шкіпер яхти «Полстар», котра брала участь у безупинних перегонах навколо світу «Зе рейс», Роберт Янечкі — багаторазовий чемпіон Польщі, провідний стерновий. Він — капітан яхти «Фольксваген», яка й виграла інноваційний приз.
Цього разу ми щиро вітали у нас Збігнєва Малицького —президента перегонового класу «730», який зробив кілька найпотужніших маркетологічних проектів у своїй країні, зокрема, «Нівея», коли утворилася піраміда з базою у чотириста «Оптимістів». За рахунок названої компанії збудували флот. Зорганізували понад десять змагань на сезон. А через три роки польські діти стали чемпіонами Європи та призерами світових першостей.
Одне слово, та маркетологічна програма, коли відбувається підхід до батьків через дітей. Бо біля своїх чад на тренуваннях, змаганнях постійно перебувають тати й мами і бачать назву товару. Зрештою, віддають йому перевагу.
Кроком уперед є і те, що на нинішній регаті «Кубка Гетьмана» змагалися сучасні яхти типу «ІLS», що їх виробляють в Україні...
Насамкінець скажу про відмінну роботу прес-служби перегонів (Наталя Попович, Катерина Писанко, Олеся Кравченко-Сісун). До речі, за традицією відбулася і журналістська регата, яку спільно зорганізували «Вітрильницька академія», Київський яхт-клуб та Федерація вітрильницького спорту України. Виграв її екіпаж знайомого нам «Океану». До складу екіпажу ввійшли: Олександр Казнодій (капітан), Наталя Кацадзе («Комп§ньон») та Василь Біленко («Без цензури»). Другим був екіпаж яхти «Гетьман», третім — «Spіrіt of Brіtanіa».