Поля ТОВ сільськогосподарського підприємства «Прогрес» такі доглянуті, що їх не соромно показати будь-кому. Ось і депутати Рівненської обласної ради, котрі побували в цьому господарстві в рамках Дня депутата облради в Гощанському районі, не поскупилися на добрі слова на адресу селян.
— От якби ще трішки тепла, — виказав свою найближчу мрію керівник «Прогресу» Микола Пилипчук. — Адже весняні місяці видалися холодними, що загальмувало ріст цукрових буряків та кукурудзи.
Микола Пилипчук, як і кожен селянин, з трепетом ставиться до землі, а тому остерігається робити якісь прогнози (мабуть, щоб не наврочити), хоча і зернові, і цукрові буряки та інші сільгоспкультури тішать око. Цукрові буряки посіяли цьогоріч на ста гектарах за інтенсивною технологією. Тому на бурякових плантаціях не побачиш зігнутих над рядочками жінок.
— Чи врожайний був минулий рік? — цікавлюся в керівника господарства.
— Не такий щедрий, як завжди, але нам гріх нарікати, — каже Микола Михайлович. — Торік ми сіяли 550 гектарів ярої пшениці і на ній мали 800 тисяч гривень чистого прибутку. Придбали чотири трактори, два з яких — за лізингом. Порадувала врожаями і капуста — її ми одержали по 550 центнерів з гектара. Витративши на кожен гектар капусти по 3 тисячі гривень, взяли по 9 тисяч гривень чистого прибутку. Тож для нас це дуже вигідна культура, яку вирощуватимемо і нинішнього року. А ще — моркву на десяти гектарах.
Додам, що «Прогрес» має 2700 гектарів ріллі. Дві тисячі пайовиків (а це мешканці сіл Горбаків, Дорогобуж, Іллін, Томахів, Мнишин, Подоляни) віддали свої паї в добрі руки. З одержаних торішніх прибутків 480 тисяч гривень пішло на виплату орендної плати власникам земельних часток.
— А ще в нас 600 гектарів пасовищ і сінокосів, — розповідає Микола Пилипчук. — Адже маємо 2700 голів великої рогатої худоби (із них 740 корів), яку потрібно годувати. До того ж не абияк, а так, щоб тварини добре додавали у вазі. Інтенсивна відгодівля дає змогу одержувати по 900—1000 грамів середньодобових приростів худоби. Цьогоріч плануємо мати по 3,5 тисячі кілограмів молока від корови.
Про новації та успіхи «Прогресу» можна було б довго розповідати. Це якраз той приклад, коли зуміли зберегти все цінне, набуте роками навіть після реформування в АПК, яке для багатьох господарств стало останньою крапкою в їхній біографії. А «Прогрес» виправдовує свою гучну назву, бо енергійний і разом з тим розважливий його керівник Микола Пилипчук любить господарювати на реальний результат. Адже, як сам сказав, за ним люди, які довірили паї, а ще чималий колектив (у сільгосппідприємстві працюють 570 чоловік). І в кожного сім’я, яку потрібно утримувати. Зарплату тут виплачують вчасно. Найбільше — по 400—500 гривень на місяць — одержують механізатори. Ті, хто зайнятий у тваринництві, — по 360 гривень.
«Прогрес» виконує на селі чимало соціальних функцій: разом з Горбаківською сільською радою працює над благоустроєм населених пунктів, зокрема, неабияк підсобляє в будівництві та ремонті доріг, на власні кошти підводить природний газ до будинку культури в селі Горбаків, утримує місцеву футбольну команду «Прогрес» тощо. Господарство ніколи не відмовить у допомозі колгоспним пенсіонерам, інвалідам, немічним самотнім літнім людям.
Рівненська область.