Без відновлення потужних молочних комплексів Україна не зможе забезпечити себе достатньою кількістю продукції тваринництва. Таку думку висловив на ХІІ Міжнародному симпозіумі з проблем машинного доїння корів, що відбувся на базі єдиного в державі підприємства з виробництва доїльного обладнання — ВАТ «Брацлав» у Немирівському районі на Вінниччині — директор Національного наукового центру Інституту механізації і електрифікації сільського господарства УААН доктор технічних наук Яків Гуков.
Такої само думки дотримуються науковці і практики з Росії, Білорусі, Молдови, країн Прибалтики, які взяли участь в обговоренні проблеми виробництва якісного доїльного обладнання за упровадження нових методик машинного доїння корів.
Після симпозіуму ВАТ «Брацлав» уклало низку нових угод на постачання своєї продукції. Зокрема, перші доїльні установки «Брацлавчанка» відправлять тваринникам Ленінградської області. В ефективності їх роботи уже переконалися працівники ферм Білгородщини: у цій області брацлавці відкрили два дилерські центри свого підприємства. Обладнання для молочних ферм поставляють сюди протягом останніх п’яти років. Його також купують білоруси й молдовани.
Нарешті збільшилася кількість замовлень, зокрема на доїльні зали, і в нашій державі. А в цілому, за словами голови правління ВАТ «Брацлав» Миколи Михайленка, у більшості регіонів не поспішають оновлювати морально застаріле молочне обладнання. Затверджену Кабміном програму його реалізації через лізинг, на жаль, не було втілено в життя — забракло коштів у державі. На думку керівника підприємства, саме це є однією з причин відставання галузі, зокрема від сусідів з Росії. Як відзначалося на симпозіумі, російські тваринники торік отримали від однієї корови в середньому по три тисячі кілограмів молока. Лідером стала згадана Ленінградська область, де на великих молочних комплексах досягли ще вищих результатів —шість тисяч кілограмів молока від однієї корови.
Вінницька область.