Протягом останніх місяців на Кіровоградщині майже вдвічі зросли ціни на м’ясну продукцію. Схоже на те, що процес не збирається зупинятися. По роз’яснення наш кореспондент звернувся до заступника голови облдержадміністрації з питань агропромислового комплексу Юрія Литвина.
— Підвищення цін на м’ясо й м’ясопродукти не означає, що в області не залишилося худоби, як про це вже поспішили розтрубити деякі засоби масової інформації, — каже Юрій Олексійович. — Нинішня ситуація, хоч як це парадоксально, мене радує. Подорожчання мало бути ще півтора-два роки тому. Адже цінову політику тут диктують в основному переробні господарства. Донедавна вони скуповували у сільгосппідприємств і населення живність за мізерними цінами, які й наполовину не окуповували затрат на годівлю худоби. Працюючи з рентабельністю в 15—20 відсотків, переробники не бажали ділитися своїми прибутками, а своїх підсобних господарств вони не мають. Тепер селянин став розумнішим і не хоче віддавати результат своєї тяжкої праці задарма. Тож переробникам, щоб зовсім не зупинити виробництво, довелося підняти закупівельні ціни, в середньому по області із 4,5 до 7,5 гривні за кілограм живої ваги. Відповідно зросли ціни й на їхню продукцію. Загалом, навіть за нинішніх закупівельних цін, тваринництво залишається збитковою галуззю. Рентабельне (близько 4 відсотків) поки що тільки виробництво яєць.
За даними обласного управління статистики, торік на Кіровоградщині зменшилося поголів’я великої рогатої худоби, свиней, овець та кіз. Загалом по області протягом першого кварталу 2004 року на рівні минулого року було виробництво м’яса (реалізація на забій худоби та птиці в живій вазі), зменшилось виробництво молока (на 3,2 відсотка) та яєць (на 1,6 відсотка). Водночас в особистих селянських господарствах, на які припадає три чверті загального виробництва тваринницької продукції, зросли обсяги: м’яса на 2,6, молока — на 2,2 та яєць — на 5,8 відсотка. Підвищилася продуктивність худоби та птиці. Надій молока на корову збільшився на 1,8 відсотка і становив 457 кілограмів.
Кіровоградська область.