Дніпровська вода прийшла до Криму раніше звичного на тиждень. Держава передбачила компенсацію у 4 млн. грн. за електроенергію, потрібну для подачі вологи на поля, два з яких уже отримано. Та й це не дає гарантії успішного сезону зрошення. Поливний клин півострова, що протягом останніх років скоротився вдвічі, продовжує катастрофічно зменшуватися через розкрадання металу. Типовий масштаб цього лиха можна побачити у Сакському районі. Тут уже випала половина з 47 тис. га поливного реєстру землі. Вийшли з ладу всі внутрішньогосподарські мережі і гідротехнічні споруди. Розкрадено половину запорно-регулюючої апаратури. Вирито і здано в металобрухт 58 кілометрів водогонів, 176 дощувальних установок. Нині залишилося ще 234, 180 з яких розкомплектовано і потребує ремонту. Бахчисарайський район «повністю віддано на розграбування севастопольським структурам, через співробітників ДАІ вивозиться нелегальний брухт у порти Севастополя», зазначив перший заступник голови ВР АРК Василь Кисельов.
— Розкрадання металу на півострові сягнуло критичної межі, за якою може трапитися соціальний вибух, — заявив він на присвячених цьому питанню кримських депутатських слуханнях. В. Кисельов навів вражаючі факти розкрадання металу. Торік офіційно зареєстровані перевезення брухту збільшилися майже в півтора разу і сягнули 300 тисяч тонн. Лише за один квартал залізничні станції відправили 1832 вагони з брухтом металу, зокрема 670 — кольорового. За цей час з Криму вивезено незаконно 255 вагонів металу. Через розграбування електроустаткування вийшло з ладу 88 свердловин водопостачання. Злодії злили 52 тонни дорогого трансформаторного мастила. А ще металургійну сировину вивозять автотранспортом і морським флотом. Про це не має даних жодна державна структура.
У розгалуженій мережі багатьох десятків нелегальних прийомних пунктів непевним заготівельникам чорного і кольорового металів платять по 40 грн. за тонну. Самі їх власники продають брухт за ціною до 4 тисяч гривень. Такими ножицями «стрижуть» колосальні прибутки. «Це дуже жорсткий, надзвичайно вигідний бізнес, в якому задіяно велику кількість людей і техніки. Він має строгу ієрархію підпорядкування і так званий «дах». Торік було зроблено спробу направити цей процес у законне русло. Запрацювала міжвідомча комісія із забезпечення постійного контролю за діяльністю суб`єктів підприємництва, які здійснюють операції з металом. Такі структури створено і на місцях. Та результати цих зусиль — мізерні. Мало того, складається враження, що вся ця «бурхлива діяльність» є насправді своєрідним камуфляжем і служить високим бюрократичним парканом, який приховує істинне становище справ.
За словами В. Кисельова, торік лише в Джанкойському районі здійснено 54 викрадення кабелю і електроустаткування, знято на брухт 130 кілометрів електроліній, розграбовано сім трансформаторних підстанцій. Вісім сіл більш як півроку були позбавлені води. В Роздольненському районі здійснено 21 крадіжку енергетичного устаткування. На багатьох територіях зруйновано резервні лінії електропередач. Прямі збитки «Крименерго» у результаті розкрадання електроустаткування досягли 2 млн. грн., Кримської дирекції «Укртелекому» — близько чверті мільйона. За рік органами внутрішніх справ Криму було зареєстровано майже 700 злочинів, пов`язаних зі збором металу. Та невідомо, скільки залишилося незафіксованих, бо чимало громадян і організацій відмовляються звертатися до правоохоронних органів із заявами про крадіжки, бо впевнені, що зловмисники і без того відомі, та покарані не будуть. І ніхто не відшкодує завданих збитків.
В. Кисельов вважає, що це дає право засумніватися у здатності посадових осіб, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, правоохоронців, податкової служби, депутатського корпусу навести порядок у цій сфері. В умовах п`ятирічної дії Закону «Про металобрухт» не можуть існувати нелегальні пункти прийому. Але вони працюють у всіх на очах. Тільки влада про них чомусь нічого не знає. Ніби не підозрює про їх існування.
Не може знайти кілометри знятих залізничних рейок, мідного й алюмінієвого кабелю. Перший заступник голови ВР АРК картав деякі правоохоронні органи на місцях. Замість усебічного, повного і об’єктивного розкриття кримінальних справ, пов`язаних з викраденням металу, практикують надумані відмови у порушенні кримінальних справ. І це за явних ознак здійснення злочинів. Невідомо, чому припинилися спільні щомісячні перевірки інспекторами «Крименерго» і працівниками міліції пунктів прийому брухту для виявлення краденого устаткування. А офіційні дані Головного управління статистики в Криму свідчать: неліцензована сировина чорних металів сягає 70 відсотків. Серед особливо кричущих останніх випадків — повна ліквідація складального цеху з усім його устаткуванням, колонами, фермами, балками з легованої сталі на охоронному об’єкті — оборонному заводі «Гідроприлад». На Сімферопольському домобудівному комбінаті на брухт пішло майже все касетне устаткування, виготовлене з дорогої спеціальної сталі. За скупку поцупленого технологічного устаткування, за його викрадення не посадили досі нікого. Тому крадіжки стали буденним явищем.
Може, бюджет «пухне» від прибутків зі сфери заготівлі металу? Торік перераховано лише 674 тисячі гривень податку з прибутку. Збиток же, скоєний цим бізнесом народному господарству, налічує десятки мільйонів гривень.
Якщо терміново не зупинити цю руйнівну пошесть, уже незабаром країна може перетворитися на державу, яка ввозитиме брухт, необхідний для роботи власних металургійних підприємств. Утім, за словами В. Кисельова, цей шабаш можна зупинити протягом кількох днів, якщо врахувати те, що награбований брухт перевозять спершу тільки автотранспортом. Усім постам ДАІ варто лише вимагати документи, що підтверджують законне походження металу. Головне — виявити нарешті наполегливість і вимогливість.
Припиниться масовий грабунок і вандалізм (злодії знімають навіть огорожі могил і металеві деталі пам`ятників) тоді, коли уряд автономії нарешті поставить завдання детально облікувати цей вид діяльності. Підрахує, скільки на півострові підприємств, що мають право на заготівлю металургійної сировини. Який їх річний обсяг робіт і прибуток. Та, нарешті, принциповіше почнуть боротися з «металістами» працівники міліції.
Крим.