Споживчі ціни на продовольство збережуть зростаючу динаміку через дорогий імпорт (передусім — нафтопродукти, які подорожчали у березні-квітні) та фінансові проблеми харчових компаній, спричинені девальвацією гривні, високим рівнем корпоративної заборгованості, помірним рівнем попиту через низьку купівельну спроможність споживачів. Окремим рядком скажу про Крим, продовольча безпека якого тримається на чесному слові, відколи він відгородився від материкової частини України.

Бензинподорожчання літра А-95 на 0,8—1,5 гривні, літра дизпального на 1—1,2 гривні. На Кримському півострові вартість літра А-95 залишиться у цінах квітня (тут і надалі тільки про середні ціни).

Головним ціновим подразником на ринку нафтопродуктів лишатиметься нестабільність курсів долара і євро, які формують прикінцеву вартість імпортних надходжень та податкових платежів.

У Криму незначне падіння цін спричинить поява на ринку російського пального. Але помітним це не виявиться через видатки на логістику для постачальників, відсутність кредитних ресурсів на закупівлю значних партій — для операторів АЗС, спекуляцію на ринку.

Борошнокілограм пшеничного борошна вищого ґатунку подорожчає на 0,5—1,0 гривню, борошно першого ґатунку залишиться у цінах квітня. В Криму кілограм борошна вищого ґатунку подорожчає на 1,0—1,5 гривні.

Девальвація гривні з’їдає прибутки торговців зерном у доларовому еквіваленті, попри те, що в гривні вони зростають. Динаміка роздрібних цін на борошно згасатиме по мірі того, як міцнішатиме гривня на валютному ринку. На це вказує рішення столичного виробника хліба і хлібобулочних виробів «Київхліба» підняти ціни на свою продукцію в середньому на 10 відсотків.

Хліб подорожчання на 2—3 відсотки.

Передумови до більш істотного подорожчання, спричинені потребою індексувати заробітні плати, покривати збитки, зважати на подорожчання газу тощо, залишать поза увагою. Споживання ліквідного продукту знизиться, як і попит на хліб.

І навпаки, на Кримському півострові варто очікувати зростання попиту на хліб і його подорожчання через втрату дотацій у цінах на електроенергію, суттєве зростання закупівельних цін на борошно, дріжджі, цукор, тощо. У другій половині квітня Севастопольський хлібокомбінат «Цар-хліб» уже підняв ціни на 10—20 відсотків, але тим справа не обмежиться. Виробництво хліба з російського борошна коштуватиме щонайменше на 60—70 відсотків дорожче, ніж з українського.

Крупи подорожчання на 3—5 відсотків.

Потреба поповнювати залишки зерна збереже тенденцію до подорожчання круп’яної продукції, яка спостерігалася у квітні на внутрішньому й сусідніх ринках.

Забезпечення крупами Криму виявиться проблематичним через розрив усталених зв’язків з материковою частиною України.

Овочі, фрукти подорожчання на 5—8 відсотків.

Головними ціновими подразниками виявиться подорожчання імпортної складової травневої пропозиції і незначна частка овочів та фруктів належної якості, яка дісталася до прилавку.

У Криму варто очікувати різкого подорожчання овочів та фруктів через втрату врожаю, дефіцит дніпровської води, електроенергії і газу. Фактично йдеться про втрату понад двохсот тисяч гектарів зрошувальних земель.

Молоко, молокопродуктизалишаться у цінах квітня.

Торговельне протистояння з РФ і тиск на найбільш чутливі статті нашого експорту на ринки сусідньої країни (включно з молоком і сирами) в травні сягнуть свого апогею. Це позитивно позначиться на пропозиції внутрішнього ринку і стане передумовою для зниження роздрібних цін.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини на 8—10 гривень, яловичинина 5—8 гривень, курятинина 3—5 гривень. В Криму за кілограм свинини проситимуть від 120 до 140 гривень.

Головною причиною різкого подорожчання (до 40 відсотків) свинини навесні цього року, як на мене, стало скорочення закупівель по імпорту внаслідок девальвації гривні. Виправити ситуацію має перший транш кредиту від МВФ, який стане запорукою курсової стабільності на валютному ринку, а відтак — і передумовою до літнього здешевлення свинини.

А в Криму ціна на свинину зростатиме через розрив усталених торговельних зв’язків з господарствами сусідніх областей України і дорогу логістику для російських постачальників.

Олія (соняшникова)залишиться у цінах квітня.

Пропозиція цілком прийнятна, а значна кількість традиційних свят у травні дасть змогу і виробникам, і торгівлі заробляти на зростанні споживчого попиту на такий ліквідний продукт.

Пропозиція олії в Криму буде обмеженою, а дефіцит — передумова для подорожчання.

Цукор подорожчання кілограма солодкого піску на 2—3 гривні.

Цукрові заводи підвищать відпускні ціни, аби скоротити збитки в період традиційних травневих свят.

Крим у черзі на подорожчання цукру стоятиме перший, попри те що закупівельні ціни на цукор і без того тут вже неабияк зросли.

Ліки подешевшають на 3—5 відсотків.

Результат зумовить переоцінка імпорту у зв’язку зі скороченням ПДВ.

У Криму ціни на фармпродукцію збережуть свої попередні значення.

Транспортні послугиподорожчання на 7—10 відсотків.

Зростатимуть тарифи на комунальному транспорті, дорожчатимуть авіаквитки у зв’язку з початком літньої навігації.

На півострові транспортні послуги подорожчають адекватно зростанню цін на пальне і вартості поромних послуг.

Комунальні послуги подорожчання на 12—15 відсотків.

Результат зумовить подорожчання газу для населення.

Тарифи на житлово-комунальні послуги у Криму залежатимуть від того, в який спосіб і якою мірою Росія збирається субсидувати вартість газу, води і електроенергії, що донедавна постачалися з материкової частини України.

Туристичні послугиподорожчають на 20—25 відсотків.

Результат зумовить девальвація гривні.

Проте Крим стане винятком. Я вважаю, що через присутність на півострові військових, політичну кризу і фактичну міжнародну ізоляцію самопроголошеної влади попит на туристичний сезон у Криму виявиться нульовим.

Безготівковий курс  10,95  грн./$, готівковий 10,99 грн./$.

Я виходжу з того, що уряд одержить перший транш кредиту від МВФ, покращить стан міжнародних резервів і зміцнить позиції гривні на міжбанківському валютному ринку.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Ціни на пальне зменшаться, щойно в країну прийде перший транш кредиту від МВФ, за рахунок якого Нацбанк підтримає курс гривні. Це станеться неодмінно, оскільки вартість пального для споживача стає непідйомною, а для імпортера — нецікавою. Але навряд чи це відбудеться раніше другої половини місяця.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Економічна криза, яку загострює військово-політичне протистояння Росії та України, вже засвідчила нездатність самопомазаників Криму самотужки розв’язати проблему ресурсного забезпечення. Перебої з електро- і водопостачанням пропонується усувати або за рахунок неефективних заходів (встановлення електрогенераторів, буріння свердловин тощо), або завдяки невмотивованим і розтратним проектам (пропозиція споруджувати парогазові станції), або й тупо: незаконно відбираючи воду з Північно-Кримського каналу.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Місяць показав, що кримські товари — й продовольчі, й непродовольчі (взуття, одяг) — користуються підвищеним попитом серед мешканців Краснодарського краю. Ще б пак, на кубанській землі вартість продуктів, промтоварів і будматеріалів значно вища. Таке паломництво, з одного боку, сприяє інфляційним процесам на півострові, а з другого — добре ілюструє абсурдність зовнішньоторговельної політики РФ. Адже Крим виробляє менше трьох відсотків агропродукції України.