Ранкове і денне засідання 2 червня
237 народних депутатІв затвердили звІт урЯду про виконаннЯ бюджету-2003
Уперше в історії незалежної України стовідсотково виконано як дохідну, так і видаткову частини бюджету 2003 року. Про це у своїй доповіді заявив Перший віце-прем’єр-міністр—Міністр фінансів Микола Азаров під час звіту про виконання основного економічного закону минулого року. За його словами, темпи зростання ВВП сягнули 9,4 %. Реальні зарплати зросли на 15,2 %. Місцеві бюджети отримали торік 34,03 мільярда грн. Уперше, наголосив доповідач, вдалося виконати план надходжень від приватизації, профінансувати видатки на оплату праці в бюджетній сфері, повністю профінансувати підвищення стипендій студентам вузів, видання підручників тощо.
Наголошувалось і на поліпшенні бюджетного фінансування судової влади, оборонної галузі, закордонних установ, зменшенні кредиторської заборгованості, успіхах у погашенні державного боргу — як зовнішнього, так і внутрішнього. Одним з головних досягнень було названо і відсутність боргів з соціальних виплат місцевими бюджетами. Доповідач подякував парламентаріям за затвердження, як він сказав, напруженого, але реалістичного держбюджету-2003.
Щоправда, зовсім інші оцінки пролунали з уст співдоповідача, голови парламентського бюджетного комітету Петра Порошенка. Він також подякував урядові за мужність, проявлену під час пошуку компромісу і затвердження доходної частини бюджету—2003 на рівні 55 мільярдів гривень. Спочатку, як відомо, уряд пропонував зібрати до казни менше 50 мільярдів. І добре, що погодився на вищу цифру. Запорукою досягнення 55-мільярдної позначки без збільшення ставок податків Петро Порошенко вважає запровадження прозорих аукціонів на ввезення цукру-сирцю, підвищення орендних ставок на нафту і газ, скасування низки пільг.
Водночас голова профільного комітету розкритикував як дії уряду з наповнення бюджету, так і самі «пишні» цифри. «Зростання ВВП є? — запитував він. — А де доход до бюджету від цього?» Чому уряд пішов на ринок по запозичення, не маючи чітких напрямків цільового використання коштів? За його словами, об’єкти державної власності продавали за безцінь — це до теми приватизації і надходжень від неї. Наголошував він і на відсутності політичної волі стосовно вільних економічних зон, від чого втрачає доходна частина бюджету, дісталося і Державній податковій адміністрації, яку голова комітету назвав монстром, що перетворився з органу стягнення податків на орган, який зайнявся виплатами бюджетних коштів. Петро Порошенко не проминув політичних оцінок на зразок того, що нинішній уряд — перший в історії України, який наважився знизити мінімальну зарплату.
Попри те, що більшість членів профільного парламентського комітету запропонувала схвалити звіт про виконання бюджету—2003, сам Петро Порошенко висловився проти цього.
Оцінки різних політичних сил розійшлися. Пропрезидентські та проурядові фракції пропонували подякувати урядові Януковича, а їхні політичні опоненти — навпаки. Лунали навіть пропозиції відправити уряд у відставку. Аргументи останніх базувалися на тому, що підприємства-трудівники зуміли збільшити зростання внутрішнього валового продукту не завдяки Кабміну, а всупереч йому. Зазначалося, що наших «найкращих у Європі темпів розвитку» досягнуто завдяки сировинній складовій, а не наукоємним технологіям. Тому державний бюджет не тільки від цього не виграє, а й втрачає.
Проте очевидним і незаперечним залишається факт: бюджет-2003 виконано.
Від ейфорії з приводу справних бюджетних показників застеріг у прикінцевому слові на цю тему Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він нагадав, що нинішні бюджетні досягнення слід розглядати на тлі загального економічного занепаду й одного з найнижчих у Європі життєвих рівнів українських громадян. Керівник парламенту звернув увагу на те, що частка оплати праці у структурі ВВП не зростає, а отже, пересічні громадяни не можуть реально поліпшити свій життєвий рівень. За його словами, треба щось робити з ПДВ — найбільш криміналізованим видом податків. Можливо, замінити його на податок з продажу. Підсумовуючи, Володимир Литвин закликав уряд і парламент до спільної відповідальності за ситуацію в державі, підтримати нинішній Кабінет Міністрів України. 
Наприкінці засідання парламент вирішив доручити профільному комітетові спільно з урядом підготувати на 16 червня узгоджені пропозиції про внесення змін до цьогорічного бюджету. Потім розпочалися парламентські слухання з питань бюджетної політики на 2005 рік.