Із даних, отриманих на Алчевському опорному пункті нової фундаментальної мережі України, постає електронна мапа нашої країни
Принципова здатність телескопа, встановленого в Алчевській астрономічній обсерваторії, — це 11-та зоряна величина. Інакше кажучи, він бачить супутник діаметром 60 см на відстані 6—8 тисяч кілометрів. На базі цієї обсерваторії створено Алчевський опорний пункт нової фундаментальної геодезичної мережі України, який вважають свого роду унікальним. Роз’яснення стосовно унікальності Центру дає директор державного міжвузівського центру «Оріон» Донбаського гірничо-металургійного інституту доктор технічних наук, професор Юрій ДЕНИЩИК:
— Астрономічна лабораторія має дві системи. Перша являє собою лазерно-локаційну станцію, яка визначає координати штучних космічних об’єктів, зазначу, із сантиметровою точністю. Зважимо водночас, що дальність об’єктів становить, як правило, кілька десятків тисяч кілометрів. Друга система — геодезична. З такою самою сантиметровою точністю наші спостереження допомагають визначити місце розташування самої станції щодо центру мас Землі. Інакше кажучи, на базі таких пунктів можна будувати інженерні мережі (у геодезії це називається нульовим циклом) і прив’язувати їх відносно точки, яка коригується, скажімо, під час зсуву тектонічних плит чи ґрунтів, підтоплення або інших техногенних впливів.
Будівництво цього унікального об’єкта почалося більш як десять років тому з ініціативи ректора ДГМІ Володимира Дорофеєва і тоді ще кандидата технічних наук Юрія Денищика. У той час алчевські учені запропонували проект астрономічного павільйону с розсувною покрівлею. Його було ухвалено. Втілити ідею в життя довірили міжвузівському центру «Оріон», який успішно впорався із цим завданням, використавши не тільки стандартні, а й нестандартні підходи. На відміну від своїх львівських і ужгородських колег, котрі працювали вже не один десяток років, алчевським ученим довелося починати з нуля, втілюючи свій проект у чистому полі. Сьогодні об’єкт являє собою дві споруди, оснащені сучасним обладнанням. Вимірювання ведуться через кожні п’ять секунд, а опрацьовані дані передаються до Державної служби картографії, геодезії і кадастру. Із узагальнених зведень і складають електронну мапу України.
Алчевську обсерваторію офіційно визнано єдиною на сході України опорною точкою нової фундаментальної геодезичної системи нашої країни, яка в перспективі буде інтегрована в кращі за точністю глобальні мережі. Як пояснив професор Денищик, за допомогою супутникових систем NAVSTAR (США) і ГЛОНАСС (Росія) з пасивними приймальними засобами, які розміщені на поверхні Землі, буде створено інженерні геодезичні мережі різних класів точності, аж до кадастрів. Такі системи називаються GPS — глобальна система позиціонування. Це визначення місця розташування стаціонарних і рухомих об’єктів. Такі засоби визначення координат досить поширені. Наприклад, за допомогою системи GPS можуть працювати рятувальники під час проведення робіт у надзвичайних ситуаціях. Для вугільного Донбасу вони тим паче цінні.
— Коли кількість таких точок, як наша, досягне в Україні 16, можна вести мову про створення мережі моніторингу глобальних навігаційних супутникових систем, — каже Юрій Денищик. — КБ «Південне» вже зверталося до нас, цікавлячися, якою мірою реально створити український центр спостереження і керування супутниками. Адже всі центри опрацювання даних з космічної навігації залишилися в Росії. Але передусім телескоп треба модернізувати, що дасть можливість спостерігати супутники нижче тисячі кілометрів. Зазначу, що орбіта української «Січі» нижча за цю позначку.
Без державної фінансової підтримки тут не обійтися. Тим паче, що Національне агентство України визнало: алчевські вчені справді створили багатоцільовий об’єкт науково-дослідної інфраструктури, якому під силу виконання державних і міжнародних програм. Отож чекатимемо на добрі зміни.
Луганська область.