Нинішня весна і початок літа не вельми балують українців погожими деньками: прохолоду змінюють дощі і — навпаки. Щось схоже відбувається і в політиці.
Не встигли опозиціонери порадіти провальному голосуванню за внесення змін до Основного Закону країни, як політична реформа знову постала на порозі Верховної Ради.
Несподіваними сюжетами наповнені і майбутні президентські перегони, до старту яких залишилося менше двох місяців.
Хмарно, але з проясненнями
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що нині у політреформи з’вився шанс на втілення у життя. Він повідомив, що ініціаторами скликання наради з приводу її подальшої долі стали керівники депутатських груп і фракцій.
Проте після тривалої розмови лідерів з’ясувалося, що і «Наша Україна», і БЮТ залишилися на своїх позиціях: вони не підтримали компромісний варіант внесення змін до Конституції (наша газета детально описувала перебіг подій на нараді у попередніх числах).
У можливості проведення конституційної реформи до президентських виборів засумнівався навіть один з її ініціаторів — лідер соціалістів Олександр Мороз. Хоча й зауважив нещодавно після консультацій з лідером «Нашої України», що позиція Віктора Ющенка почала дещо змінюватися.
Не сумніваємося, на перебіг подій довкола політреформи вельми вплине і старт президентської гонки, яка може подарувати неприємні сюрпризи для багатьох ймовірних претендентів на найвищу посаду в державі.
Не вір очам своїм
Минулого тижня про своє бажання взяти участь у президентських перегонах зявили ще два політики: екс-прем’єр Анатолій Кінах та колишній глава парламенту Олександр Мороз. Перший, щоправда, уточнив: за умови підтримки співгромадян. А лідер соціалістів свою участь обумовив успіхом чи поразкою конституційної реформи. І уточнив, що від опозиції у пергонах братиме участь менше чотирьох претендентів.
Щоправда, варто не забувати афоризм Козьми Пруткова: «Якщо на клітці слона бачиш напис «буйвол», не вір очам своїм».
Скажімо, голова Народно-демократичної партії Валерій Пустовойтенко донедавна ще був упевнений у своїй участі у президентських перегонах. А нині скромно повідомив нашим колегам: «Усе вирішить з’їзд партії». Більш конкретним був його заступник, міністр Кабінету міністрів Анатолій Толстоухов. Він розповів телевізійникам, що вже готовий проект договору про висунення єдиного кандидата від центристських партій. І уточнив: таким кандидатом може бути прем’єр Віктор Янукович.
Однак після різкого скачка цін на бензин і засідання Ради національної безпеки й оборони, на якому глава держави доволі різко розкритикував уряд, у багатьох аналітиків з’явилися сумніви щодо політичного майбутнього Віктора Федоровича.
А, скажімо, Олександр Мороз минулого тижня навіть висловив думку, що на старті прзидентських перегонів може втретє з’явитися нинішній глава держави. Хоча варто нагадати: Леонід Кучма не раз казав, що він балотуватися не збирається. І навіть розповів про те, чим займатиметься після закінчення своєї каденції.
Отож багатьом — і політикам, і пересічним громадянам — залишається гадати: які ще несподіванки подарують цього року природа і політична погода?