Біля прилавка згадую добрим словом ціну двотижневої давності на цибулю — 6 гривень за кілограм. «Наша вся поросла вже, а це польська — по 14», — каже продавчиня. Картопля — від 8 до 10 гривень, капуста — 12 (ще недавно — 4), столовий буряк — від 4 до 7 гривень. Але вирощені вони торік, і пропорційне дорожчання доставленого на базар кілограма городини через зростання вартості пального мало б становити лише 20—30 копійок. Привізні лимони на такому фоні по 26 гривень за кілограм майже радують.
Зовсім трохи знизилася ціна на молоко та молочні продукти. Проте й тут ситуація не надто обнадійлива. Завдяки приватному сектору (селянам та дрібним фермерським господарствам) ціна опустилася до 5 гривень за літр. Але таки коливається до 6,7 та навіть 8 гривень. У переважній більшості торгових закладів молоко твердо тримається найвищої цінової межі — до 10 гривень, і це — не найкращої жирності. Сметана — від 30 гривень за літр, вершки — від 40. Сир кисломолочний, за словами споживачів, теж дуже «кислий» — від 22 аж до 30 гривень за кілограм.
Продовжує залишатися «дуже солодким» і цукор. Цей продукт уже зараз лякає своєю ціною тих, хто традиційно займається консервуванням. Адже фруктові дерева лише зацвіли, а цукор вже коштує більше десяти гривень за кілограм.
Обнадійливе «Їстимемо кашу!» звучить не надто оптимістично. Адже доведеться сидіти в основному на пшеничній (3,5 гривні за кілограм), здобрюючи вершковим маслом по 45—70 гривень за кілограм. Гречана (від 9 гривень) та рисова (від 12) — лише на десерт.
 
Кіровоградська область.