Євроінтеграційна тема була провідною під час одноденного офіційного візиту Голови Верховної Ради України Володимира Литвина до Будапешта. На вчорашній зустрічі з Головою Державних Зборів Угорської Республіки Каталін Сілі Голова ВР наголосив на винятковій ролі парламентів в ухваленні рішень щодо інтеграції до європейської спільноти. Він назвав дуже важливою зустріч голів парламентів України, Угорщини та Великої Британії, яка відбулася цього ж дня.
У Будапешті голови парламентів України, Сполученого Королівства та Угорщини підписали спільну заяву «з метою підтвердження налаштованості на зміцнення парламентських зв’язків між трьома країнами». «Ми вітаємо зусилля, яких Україна докладає в напрямі європейської інтеграції, відзначаючи досягнутий прогрес», — ідеться в заяві. В документі згадується й про «тривалі зусилля Сполученого Королівства та Угорщини, спрямовані на досягнення подальших успіхів в реалізації реформ в Україні шляхом виконання двосторонніх програм з надання допомоги, зміцнення тристоронньої співпраці між Угорщиною, Україною та Сполученим Королівством, а також шляхом налагодження зв’язків Європейського союзу з Україною». Заяву підписали Володимир Литвин, Каталін Сілі та Майкл Мартін — спікер Палати громад британського парламенту.
Як відомо, з 1 травня цього року Угорщина офіційно увійшла до Євросоюзу. «Я хочу підкреслити, що Україна для Угорщини є стратегічним партнером і в цих нових «умовах», — наголосила Каталін Сілі. За її словами, Будапешт і надалі підтримуватиме нашу державу в її європейських та євроатлантичних прагненнях. Будапешт має намір також розвивати з Києвом транскордонну співпрацю. Поштовхом до розвитку співробітництва стануть також ідеї, закладені у тристоронній спільній заяві, підкреслила К. Сілі. З огляду на вступ Угорщини до ЄС потребує перегляду двостороння договірна правова база. Тож парламентським групам дружби доручено проаналізувати чинну Угоду про україно-угорську міжпарламентську співпрацю і внести до неї потрібні зміни. К. Сілі запропонувала опрацювати угоди про точки перетину кордону автомагістралями, про охорону довкілля, а також про співпрацю в галузі культури, в архівній справі. Вона зазначила, що «Угорщина на всіх форумах докладає зусиль для підтримки рішення щодо асоційованого членства України в ЄС». Голова угорського парламенту зауважила, що «найкращим внеском українського парламенту в процес євроінтеграції» буде «відповідність усіх законодавчих актів щодо виборів в Україні демократичним стандартам».
Голова ВР під час зустрічі зі своєю угорською колегою зазначив, що «стратегічне партнерство двох країн є логічним продовженням історичної дружби двох народів». «Я думаю, що наші парламенти повинні сказати своє вагоме слово, забезпечити контроль за виконанням домовленостей як у площині двосторонніх контактів, так і стосовно взаємовідносин України з європейською спільнотою», — сказав В. Литвин.
Розглянувши шляхи поглиблення міжпарламентської співпраці, В. Литвин та К. Сілі обговорили створення спільної міжпарламентської комісії.
Цього ж дня в Будапешті відбулася зустріч Голови ВР із Прем’єр-міністром Угорської Республіки Петером Меддєші. У другій половині дня голови парламентів України, Угорщини та Великої Британії зустрілися із Президентом Угорської Республіки Ференцом Мадлом.
Будапешт.